Inaugurarea noii secții de Chirurgie a Spitalului de Urgență Bistrița s-a făcut în prezența a numeroși șefi de instituții, primari, a conducerii CJ și Prefecturii, invitatul special fiind Ministrul Sănătății care a venit la inaugurare, dar și la... verificări.
"Este o plăcere să fiu astăzi aici și ori de câte ori este un eveniment de genul acesta. Mă bucur că putem să inaugurăm o secție pentru că asta înseamnă că putem să facem ceva pentru binele pacienților pe care-i tratăm și îi deservim aici, la Bistrița. Iată că infrastructura începe să semene cu ceea ar trebui să fie, cu ceea ce vezi peste tot în țările vecine și mai spre vestul Europei. S-a investit și este bine să se investească în infrastructura de spital. Mă bucur că aici am găsit un partener foarte serios în Consiliul Județean și îi mulțumesc domnului Moldovan pentru că am situații mai puțin fericite în care nu am găsit înțelegere și, din păcate, doar cu banii pe care-i trimitem noi de la București nu se pot face atât de multe lucruri. De aceea merită felicitările noastre și managerul instituției pentru preocupare, pentru modul în care se îngrijește de lucrurile din spital pentru tot ceea ce face pentru mai binele pacienților. Cât privește blocul operator, tocmai de aceea am venit să și văd dacă lucrurile merg într-adevăr așa cum mi s-a spus și sigur la rectificare vom aloca niște bani pentru acest proiect. Încercăm într-adevăr până în 2016 să finalizăm cât cam tot ceea ce ar trebui să fie într-un județ de peste 300 de mii de locuitori tot ce înseamnă partea de urgență" - a precizat ministrul Bănicioiu încântat de ceea ce a văzut la Bistrița.
Finalizarea etajului IV, unde va funcționa noua secție de Chirurgie și Ortopedie-Traumatologie a spitalului, s-a ridicat la 10 milioane de lei, pentru finalizarea blocului operator situat la etajul III fiind nevoie de 14 milioane de lei.
Aici va fi construit un nou bloc operator centralizat, cu 8 săli de operaţii şi sterilizare proprie, respectiv: 3 săli operaţii Chirurgie Generală, 2 săli operaţii Ortopedie-traumatologie şi câte o sală de operaţii pentru Urologie, Oftalmologie şi O.R.L. În plus, se va amenaja o staţie de sterilizare proprie a blocului operator. Fiecare sală de operație cuprinde şi spaţiile anexe aferente şi va avea un filtru sanitar pentru pregătire medici, sală de pregătire preoperatorie a bolnavului, sală de operaţii, sală de trezire postoperatorie, spălător pentru instrumentar. Iluminarea va fi făcută artificial, la cele mai noi standarde.
Conducerea spitalului susține că “construirea unui bloc operator centralizat este absolut necesară având în vedere gradul ridicat de uzură fizică a celui existent, aproximativ 85%. Blocul operator a fost pus în funcţiune în anul 1973, dată de la care nu s-au mai făcut reparaţii şi modernizări de importanţă majoră deoarece nu se puteau realiza în paralel cu desfăşurarea activităţii medicale” .