Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  79 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Ministerul Culturii vrea să introducă în patrimoniul UNESCO un important obiectiv arheologic din Bistriţa-Năsăud

14/02/2017 12:12:57 Ioana BRADEA  
Dezvoltarea imobiliară, lucrările de infrastructură rutieră sau utilități, precum și activitățile curente specifice fiecărei gospodării reprezintă pericole iminente la care sunt supuse siturile și monumentele arheologice - avertizează specialiştii Muzeului Judeţean.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, fiind unica instituție abilitată în județul Bistrița-Năsăud să organizeze și să execute cercetări arheologice sistematice și preventive are datoria să prevină distrugerea patrimoniului arheologic, dar și să contribuie la conservarea, valorificarea și punerea în valoare a bunurilor și rezultatelor obținute în urma unor astfel de activități științifice. 

A fost necesar acest demers pentru că Ministerul Culturii vrea să introducă în patrimoniul UNESCO Limesul roman, graniţa cu Imperiul Roman aflată pe teritoriul fostei provincii Dacia. Peste 50 de kilometri din această graniţă se află şi pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, astfel încât demersul de cartare era absolut necesar", a precizat pentru Bistriţeanul.ro Alexandru Gavrilaş, managerul Muzeului Judeţean.

Începând cu anul 2015, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a demarat un amplu proiect de cartare care se justifică prin importanța valorii științifice conferită de utilizarea metodelor inovative GIS care permit cartarea patrimoniului arheologic folosind resurse cât mai variate, de la cele mai vechi hărți până la resurse de actualitate (ortofotoplanuri, fotografii aeriene, imagini din satelit) care pot fi prelucrate, modificate și combinate pentru a genera în final hărți de mare acuratețe și complexitate.

Prima etapă a proiectului desfășurată în anul 2015 a constituit-o cartarea siturilor arheologice aparținând fostei granițe a provinciei romane Dacia (Limes), pe o distanță de aproape 100 km, având o lățime de circa 10 km (reprezentată de distanța dintre fortificațiile de mai mari dimensiuni și linia turnurilor).

Cea de a doua etapă desfășurată în anul 2016 a vizat cartarea siturilor arheologice și monumentelor istorice aparținând luncii Someșului Mare și integrarea rezultatelor cercetării siturilor în baza de date spațială a Repertoriului Arheologic Bistrița-Năsăud.

Realizarea unui repertoriu arheologic județean va ușura obligația legală a Muzeului în ceea ce privește cercetarea arheologică preventivă, oferindu-i un instrument viabil de control și planificare eficientă a activităților.

Cunoașterea amplasării siturilor și monumentelor arheologice va permite alegerea celui mai potrivit tip de cercetare arheologică (evaluare, diagnostic, supraveghere sau descărcare de sarcină arheologică), ceea ce va avea un efect pozitiv atât asupra beneficiarulului și a constructorului, cât și asupra Muzeului.

S-a concretizat astfel publicarea primelor două volume într-un Proiect de Cartare a Monumentelor Patrimoniului Imobil de pe teritoriul Judeţului Bistriţa-Năsăud (2015-2017). Cele două volume pot fi consultate la Biblioteca Muzeului Judeţean şi vor ajunge şi în posesia Serviciului de Urbanism a Consiliului Judeţean, a mai precizat Alexandru Gavrilaş pentru Bistriţeanul.ro.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro