Zeci de şcoli şi grădiniţe din Bistriţa au fost retrocedate în baza Legii 10 foştilor proprietari. Din cele trei licee retrocedate până acum, doar într-unul elevii îşi mai pot desfăşura activitatea. Alte două şcoli ar putea fi nevoite să îşi mute elevii.
Primăria Bistriţa nu a reuşit să găsească încă soluţii şi fonduri pentru a asigura tuturor elevilor din oraş clădiri în care să îşi poate desfăşura activitatea fără probleme. Retrocedările vechilor clădiri dau serioase dureri de cap autorităţilor locale care ar trebui să găsească rapid soluţii pentru ca elevii bistriţeni să îşi poată desfăşura orele fără probleme.
Ultimul imobil retrocedat a fost cel în care şi-a desfăşurat activitatea Liceul Sanitar. Chiar dacă municipalitatea a ştiut de ani buni că corpul principal al clădirii trebuie retrocedat, nu a alocat bani pentru extinderea şcolii. Nici în bugetul din acest an nu sunt prevăuţi bani pentru a îmbunătăţi condiţiile de studiu ale elevilor de la Sanitar, municipalitatea alocând doar bani pentru un nou teren de sport.
Corpul principalul al Liceului Sanitar, construit în 1911 a fost retrocedat Mariannei Stark încă de anul trecut şi, cel puţin până la această oră autorităţile nu ştiu ce se va întâmpla cu acest imobil. Anul trecut moştenitoarea a primit clădirea, iar şcoala s-a mutat în cel de-al doilea corp. „Birourile administrative au fost mutate în corpul clădirii în care se fac şi cursurile” a explicat pentru Bistriţeanul.ro directorul liceului, Albiniţa Ardelean.
Cu toate că Liceul Sanitar, la care învaţă peste 500 de elevi, a pierdut corpul principal al clădirii Primăria Bistriţa nu a alocat anul acesta fonduri pentru extindere. Chiar dacă se discuta la începutul anului de o extindere prin mansardare pentru a fi mutate birourile administrative, anul acesta se va face doar un teren de sport pentru care a fost alocată o sumă de 70.000 de lei.
Situaţia şcolilor şi gădiniţelor retrocedate nu este deloc una de neglijat mai ales că până acum au fost restituite vechilor proprietari, în afara Liceului Sanitar şi Şcoala de Muzică şi Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, acesta fiind dealtfel şi singurul care şi-a păstrat destinaţia şi aici învaţă aproape 1700 de elevi. Acesta a fost retrocedat Parohiei Evanghelice dar este folosit în totalitate pentru învăţământ, singura condiţie pusă de proprietarii de drept fiind păstrarea secţiei de predare în limba germană. În schimb, cei peste 200 de elevi de la Liceu de Muzică au fost nevoiţi să se mute din clădirea de pe Odobescu încă din 2012 în sediul Şcolii Generale Nr. 2.
Până acum au fost restituite proprietarilor şi vechiul sediu al Inspectoratului Şcolar situat pe strada Zimbrului şi cel în care a fost Palatul Copiilor. Au fost revendicate şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea Grupul Şcolar Agricol şi Şcoala Specială "Sfânta Maria", cele două având în total peste 900 de elevi, dar şi sediile în care îşi desfăşoară activitatea şase gădiniţe bistriţene.