Un sfert dintre bistrițenii care au luat credite de la bănci au restanțe la plata ratelor iar numărul celor care au datorii față de stat este și mai mare! Legea prin care ar putea intra în faliment a fost adoptată ieri așa că rău-platnicii ar putea scăpa mai lejer de plata datoriilor.
"Deputații au aprobat miercuri propunerea legislativă privind insolvența persoanelor fizice, cu largă majoritate. Legea va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis spre promulgare. Potrivit inițiatorilor, scopul legii este acela de a asigura acoperirea datoriilor persoanelor fizice, fără activități antreprenoriale, aflate în insolvență, prin intermediul rambursării datoriilor în baza unui plan ori prin intermediul lichidării bunurilor respectivilor debitori. Debitorul poate obține o stingere a datoriilor sale reziduale, în baza îndeplinirii planului sau a lichidării activelor sale, se precizează în articolul 1 al actului normativ. Executarea silită intervine doar în cazul în care planul convenit nu este respectat, termenul fiind de cinci ani pentru îndeplinirea acestuia” anunță site-ul cursdeguvernare.ro
Conform actului normativ adoptat ieri, de prevederile noii legi vor beneficia persoanele care au domiciliul permanent în România, bunurile sau sursa veniturilor se regăsesc în România, nu acționează ca persoane fizice autorizate la momentul solicitării declanșării procedurii de insolvență și nu au nicio datorie care rezultă din activități comerciale desfășurate în nume propriu.
Totuși, legea mai precizează că instanțele pot să decidă că prevederile legii se aplică și în cazul unui debitor care are datorii ce decurg din activități comerciale desfășurate în nume propriu. Astfel și persoanele fizice autorizate pot beneficia de prevederile acestei legi dacă valoarea datoriilor rezultate din astfel de activități comerciale nu depășește suma de 45.000 lei, iar debitorul nu are mai mult de 20 de creditori la momentul solicitării insolvenței.
Actul normativ mai spune că toți creditorii persoanei care a cerut falimentul au obligația de a înregistra creanțele, în termen de 20 de zile de la începerea procedurii de insolvență.
În plus, „executarea silită trebuie să fie o procedură aplicată numai în ultimă instanţă, atunci când debitorul persoană fizică nu mai poate, din diferite motive imputabile acestuia, să-şi respecte angajamentele de la momentul contractării creditului, mai precizează inițiatorii” citați de cursdeguvernare.ro
Debitorul va fi considerat în imposibilitate de a-şi achita datoriile la scadenţă dacă este incapabil să îşi achite două sau mai multe datorii, faţă de doi sau mai mulţi creditori, în decurs de peste 30 de zile de la data scadentă a acestora.
Proiectul a fost semnat de 151 de deputați și senatori de la toate partidele parlamentare și a fost aprobat ieri cu 306 de voturi „pentru” de Camera deputaților după ce Senatul l-a aprobat tacit.