Aproape 2.700 de plangeri prin care bistriteni au contestat amenzile primite dupa introducerea sistemului de rovinieta electronica au fost inregistrate de instantele bistritene. Conducatorii auto au fost amendati pentru absenta rovinietei, situatia fiind raportata in urma supravegherii drumurilor cu ajutorul camerelor de filmat.
Actul normativ prin care s-a introdus rovinieta electronica a intrat in vigoare in 1 octombrie 2010. Noua persoane au contestat in ultimele luni ale anului respectiv, in instanta, amenzile aplicate pentru lipsa rovinietei.
In 2011, peste 2000 de soferi care au fost amendati pentru ca au circulat pe drumurile nationale fara sa fi platit taxa de drum, au dat in judecata Centrul de Studii Tehnice Rutiere si Informatica (CESTRIN) din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Pe rolul Judecatoriei Bistrita au fost inregistrate anul trecut 2.252 de dosare prin care soferii amendati solicitau anularea proceselor verbale de contraventie. In 100 de cazuri acestia, nemultumiti de faptul ca judecatorii bistriteni nu le-au dat dreptate au inaintat recursuri la Tribunalul Bistrita-Nasaud.
Situatia nu este mai buna pentru soferii care au uitat sa isi ia rovinieta nici in 2012: numai de la inceputul anului, 415 de conducatori auto au urmat aceeasi cale legala.
La un prim calcul, luand in considerare doar amenda minima pe care o poate primi un sofer care nu are rovinieta, adica 250 de lei, reiese ca valoarea amenzilor contestate in instanta se ridica la 669.000 lei.
Oamenii cer Judecatoriei Bistrita sa le fie anulate procesele verbale de contraventie, iar unii spun ca au fost instiintati de sanctiunile primite cu luni de zile intarziere de la producerea faptei.
Pentru autoturisme, tarifele prevazute in ordonanta sunt 3 euro pentru o saptamana, 7 euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile si 28 de euro pentru un an. Rovinieta electronia reprezinta un sistem de plata si verificare a existentei platii taxei de drum prin intermediul unui cip inregistrat intr-un sistem electronic de urmarire.
Soferii care nu au asupra lor documentele care atesta plata taxei de drum trebuie sa achite Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania despagubiri intre 28 si 1.210 euro, in functie de tipul vehiculului, plus amenzi cuprinse intre 250 si 4.500 lei. Iar asta nu este totul: soferului i se va retine si certificatul de inmatriculare pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei.
In tara exista, deocamdata, 10 camere care depisteaza rovinieta electronica amplasate pe drumurile nationale. La noi in judet o astfel de camera e amplasata pe DN17, mai exact tronsonul Vatra Dornei - Bistrita, la km 85 + 380 m, in Tiha Bargaului.