Vremea rece și numeroasele ploi din ultimul timp au pus la pământ producția de miere de salcâm. Dacă în alți ani în luna aprilie aveam deja miere, anul acesta salcâmii au avut de suferit, iar apicultorii ne recomandă să ne luăm gândul de la miere de salcâm.
Nu doar fructele au de suferit de pe urma ploilor abundente și a temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ci chiar și albinele se confruntă cu o problemă majoră. Lipsa polenului și a nectarului le dă peste cap planurile apicultorilor, care nu mai prea reușesc să obțină miere de salcâm.
„O mare parte din apicultorii din județ și-au mutat stupinele în partea de vest a țării cu speranța că acolo vor reuși să producă mai multă miere, dar nici acolo lucrurile nu stau mai bine și sunt dezamagiți de producție”, povestește Traian Andron, fostul președinte al Asociației Crescătorilor de Albine din Bistrița-Năsăud.
Chiar dacă salcâmii înfloresc, ploile și vremea rece seacă floarea de salcâm, iar aceasta nu mai produce nectarul de care albinele au nevoie.
„Dacă salcâmii nu au 3-4 nopți la rând temperaturi de peste 18 grade, florile acestora ajung sterile și nu produc nectar. În 25 aprilie mugurii floriferi ai salcâmilor au înghețat, lăsând astfel copacii neînfloriți. În acel val apreciem orientativ că în proporție de 40% - 60% din salcâmi au înghețat”, a mai declarat, pentru Bistrițeanul.ro, Traian Andron.
Albinele își creează provizii proprii de întreținere pentru 2-3 zile, dar în condițiile în care vremea nu le permite să culeagă polenul, acestea rămân fără hrană. Dacă apicultorii nu sunt atenți, acestea pot chiar să moară.