25.000 de miei din judetul nostru au fost exportati in perioada Sarbatorilor Pascale in Grecia si Italia, unde oamenii consuma multa carne de acest gen. Potrivit statisticilor, Romania este tara cu cel mai mic consum de carne de miel, astfel ca decat sa ramana cu marfa pe `stoc`, crescatorii au ales sa o vanda peste hotare.
Chiar si in preajma Pastelor, carnea de miel se vinde prost in toata tara, implicit si in judetul nostru. De aceea producatorii prefera sa trimita mieii la export.
“Cererea de miei pentru strainatate este din ce in ce mai mare. Doar anul acesta in preajma Sarbatorilor Pascale crescatorii din judetul nostru au trimis in Italia si Grecia in jur de 25.000 de miei in viu. Un kilogram de miel in viu a fost exportat la preturi cuprinse intre 9,6 si 10 lei”, a declarat Ioan Bogolin, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud.
"Piata de miei din judetul nostru se rezuma la sarbatorile de Paste si nici atunci oamenii nu se prea inghesuie sa cumpere carne de miel", a mai adaugat Bogolin.
Astfel, mieii romanesti iau drumul Italiei si al Greciei, unde carnea se vinde la un pret cu 20% mai mare decat la noi, spre satisfactia crescatorilor.