Autismul este o boala care a fost inteleasa mai bine in ultima perioada. Cei care sunt afectati, trebuie sa
inceapa terapia cat mai devreme pentru a trai ca un om normal. In Bistrita, singurul centru la care se face terapie de acest fel este "Micul Print".
Autismul este o tulburare a dezvoltarii personale. Aceasta boala determina un contact slab cu realitatea din cauza felului in care sunt preluate mesajele din mediul inconjurator, ceea ce duce la izolarea celor care sunt afectati de autism. De cativa ani a fost deschis la Bistrita un centru unde se face terapie pentru copiii afectati de autism. Programul centrului incepe la opt dimineata pana la opt seara si la terapie vin in prezent 33 de copii.
Deoarece nu au un centru de acest fel in apropiere, unii copiii vin la “Micul print” de la distante mari, precum Poiana Stampei sau Vatra Dornei. O parte dintre micuti vin la centru impreuna cu parintii chiar si cu masini de ocazie. Parintii beneficiaza de consiliere gratuita, au acces la foarte multe carti si informatii care sa ii ajute sa gestioneze mai bine situatia si sa continue terapia acasa. Copiii care sufera de autism nu se joaca, nu comunica, nu inteleg ce se intampla in jurul lor.
La “Micul Print” acestia sunt stimulati pentru a dobandi abilitatile pe care nu le au. Cel mai mic copilas care face terapie in acest centru are un an si trei luni. Cu cat se incepe terapia mai devreme, cu atat copiii incep sa aiba o viata normala.
“Sunt foarte bucuroasa ca patru dintre copiii cu care lucrez eu in prezent merg acum la scoala normala, aproape 90 la suta dintre copiii din centru sunt in gradinite normale, chiar sa scoatem din scoala speciala si sa ii integram in scoala normala. La acest centru lucreaza sapte psihologi specializati in terapii de recuperare pentru copii cu autism. Terapia este axata pe structurarea gandirii si pe dobandirea unor achizitii pe care ei nu le au, pe toate ariile: socializare, comunicare, limbaj, joc, motricitate, autoservire”, povesteste pentru Bistriteanul.ro, cea care a infiintat centrul “Micul Print”, Ana Dragu.
Cei mai multi copii care fac terapie in acest centru au pana in 10-11 ani, dupa aceasta varsta se lucreaza mult mai greu cu cei care sufera de autism. In vederea recuperarii, cu un copil ce sufera de autism ar trebui sa se lucreze cam opt ore pe zi.
“Eu am inceput cu baietelul meu, nu aveam bani sa platesc pe cineva si nici nu era nimeni in oras care sa faca terapie. Am luat niste credite si am facut cursuri de specializare vreo doi ani prin Cluj si Bucuresti. Am inceput sa lucrez cu el, apoi au venit si alti copii”, mai spune Ana Dragu.
Cei care sufera de autism trebuie sa faca terapie cat mai devreme posibil, deoarece recuperarea la varste mai inaintate este o lupta cu morile de vant. De regula pentru acesti copii statul acorda pensie de handicap, bani cu care ar putea fi platita terapia, insa in unele cazuri starea micutilor este atat de grava incat este necesar de doi psihologi care sa se ocupe de caz. La acest centru o ora de terapie costa 15-20 de lei, cu mult sub pretul unei sedinte de alt tip de terapie din oras.
“Terapia se plateste. Noi am facut proiecte pentru infiintarea centrului, dotare si pe cursuri de formare pentru specialisti. Initial am avut aici o camera. Am avut finantari si de la consiliul judetean si de la primarie prin care am format specialisti. Anul trecut am avut cursuri pentru parinti”, precizeaza Ana Dragu.
Pentru o mai buna integrare a copiilor in invatamantul normal Ana Dragu a organizat anul trecut cursuri pentru cadrele didactice, cursuri urmate de aproximativ 70 de profesori din Bistrita. Aceste cursuri au fost finantate de catre Primaria Bistrita.
“La noi tocmai asta este idea: sa isi permita parintii si sa aiba un loc in care sa ii aduca pentru ca exista familii care se muta cu familia in Cluj, in Bucuresti. Pentru parinti este un efort foarte mare. Si pentru mine a fost. Nu am gasit nicio solutie sa plateasca altcineva terapia, acesta este visul meu: sa fie gratuit”, explica Ana Dragu.
Psihologul Anca Toader, care lucreaza la acest centru, multumeste reprezentantilor Scolii Generale nr. 4 din Bistrita, Liceului de Muzica din Bistrita, Gradinitei nr. 18 din Bistrita, Gradinitei ANL Subcetate, Scolii Generala nr. 5 si mai multor gradinite din mediul rural pentru buna colaborare cu “Micul Print”.
Este foarte probabil ca numarul copiilor care sufera de autism sa fie mai mare decat in statisticile oficiale. In evidentele institutiilor care se ocupa de aceste situatii exista aproximativ 40 de copii.