În ciuda nemulțumirilor localnicilor din Valea Vinului cu privire la cea de-a doua microhidrocentrală care se pregătește în sat, șeful Agenției pentru Protecția Mediului Sever Ioan Roman asigură că investitorul a respectat toți pașii legali și are toate avizele necesare.
Duminică, mai mulți localnici din satul Valea Vinului ieșeau în stradă în încercarea de a împiedica construcția celei de-a doua microhidrocentrale pe pârâul Valea Băilor. Oamenii spun că de doi ani de când societatea comercială a început demersurile legale pentru amenajarea acestui MHC locuitorii satului nu au fost informați corespunzător.
Mai mult, oamenii cred că o nouă microhidrocentrală va avea efecte negative atât asupra mediului, Valea Vinului fiind la doi pași de Parcul Național Munții Rodnei, cât și asupra fundațiilor caselor întrucât va fi amenajată chiar în centrul satului. De asemenea, localnicii spun că mcrohidrocentrala îi va lăsa fără apă. Întreaga poveste o puteți citi aici.
Contactat de reporterii Bistrițeanul.ro, șeful Agenției pentru Protecția Mediului, Sever Ioan Roman, spune că în luna iunie a acestui an SC MHC Izvorul Băilor SRL a obținut acord de mediu pentru a începe construcția.
Acesta mai spune că s-au respectat toți pașii legali și s-au obținut toate avizele necesare de la Parcul Național Munții Rodnei, Apele Române și chiar Primăria Rodna, care a emis deja un certificat de urbanism.
„Un expert a făcut și studii de impact asupra mediului. Pe baza acestor studii am luat noi hotărârea. Nu am luat-o de capul nostru, am ținut cont de părerea expertului. Expertul a fost prezent și la dezbaterile publice, unde le-a explicat oamenilor ce înseamnă această construcție și în ce măsură afectează mediul. Toate răspunsurile la nelămuririle oamenilor au fost date inclusiv în scris”, explică Sever Ioan Roman.
Șeful APM mai spune că societatea comercială în cauză a mai cerut de două ori acord de mediu pentru un proiect asemănător, însă construcția era situată într-o zonă de conservare specială a Parcului Național Munții Rodnei, motiv pentru care nu a primit acordul de mediu.
Cel care a realizat aceste studii de impact asupra mediului, care au cântărit destul de mult în decizia de a da acordul de mediu, este specialistul Sergiu Mihuț de la U.S.I. Cluj. Specialistul pare să fie un personaj controversat, acesta fiind acuzat de mai multe ori că face rapoarte de evaluare a impactului asupra mediului care duc la distrugerea naturii.
Cei de la Ziua de Cluj spun că Societatea Unitatea de Suport pentru Integrare SRL (U.S.I.) a întocmit raportul de mediu pentru două proiecte care „calcă în picioare natura” : cel al Roșia Montană Gold Corporation din Munții Apuseni și cel al Mănăștur Holding din zona Făget.