Ca orice roman care pastreaza un loc special in inima sa pentru istoria neamului, elevii si profesorii Scolii Generale Branistea au sarbatorit Unirea Principatelor Romane sau Mica Unire, caci faptele inaintemergatorilor nostri sunt cele care ne permit sa fim astazi ceea ce suntem.
Data de 24 ianuarie reprezinta un moment de referinta in istoria poporului roman. „Mica Unire“ a Moldovei cu Tara Romaneasca, infaptuita la 24 ianuarie 1859, in timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a precedat ceea ce avea sa se petreaca in secolul al XX-lea, „Marea Unire“.
Sub coordonarea conducerii: prof. Valeria Saplacan - director si a cadrelor didactice din scoala, s-au organizat o serie de activitati cultural - educative dedicate momentului si grupate sub denumirea ”Mica Unire - File de cronica” scoala noastra a devenit neincapatoare, pentru zecile de copii, parinti, bunici veniti sa asiste la un program dedicat sarbatorii prilejuite de unul dintre cele mai importante momente din istoria romanilor.
Manifestarile au inceput cu intonarea imnului national, continuand cu un cuvant omagial ” 24 ianuarie 1859 - o zi pentru eternitate” prezentat de prof. Geanina Gavris, urmat de un recital de cantece si de poezie.
Elevii claselor V-VIII , coordonati de prof. Natasa Rentea si prof. Geanina Gavris , au pus in scena ”Mos Ioan Roata si Unirea”. Elevii au realizat si pliante cu mesaje despre unire, care au fost impartite celor prezenti la marele eveniment.
Activitatile au culminat cu Hora Unirii, care a antrenat intregul colectiv de elevi, cadre didactice si parinti, toti aducandu-si contributia la omagierea momentului.
"Hai sa dam mana cu mana, cei cu inima romana", acesta a fost mesajul pe care elevii si cadrele didactice de la Scoala Generala Branistea l-au transmis astazi. Aceste actiuni le-au umplut tuturor sufletul de bucurie si patriotism.
Prof. Natasa Rentea