„Unirea, Națiunea a făcut-o!" (M. Kogălniceanu - 9 februarie 1863)
Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire de la 24 Ianuarie (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova şi Ţara Românească, într-un Principat unit sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Cu această ocazie, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Bistrița, atât elevii cât și cadrele didactice ale școlii au pregătit momente deosebite. Astfel, s-a prezentat elevilor, de către prof. Guia Emilia, evenimentele istorice care s-au derulat la aceea dată, 24 Ianuarie 1859, dar și cele mai semnificative momente din viața domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Elevii claselor a V-a A și a VI-a au prezentat sceneta ,,Moș Ioan Roata și Unirea”, sub atenta îndrumare a prof. Beltag Roxana și prof. Bălan Adina. Pe parcursul întregii săptămâni, elevii școlii au realizat lucrări artistico-plastice cu tema ,,Cuza și Unirea”, lucrări ce au fost expuse pe holul școlii, responsabili pentru această activitate fiind: prof. Beltag Roxana, prof. Patco Andrea, prof. Graur Voichița, prof. Guia Emilia, prof. Pop Ancuța, prof. Șipoș Marcela și prof. Mare Maria.
În final, ca în fiecare an, în curtea școlii toți elevii, alături de cadre didactice, dar și de director – prof. Vass Doris, dir. adj. Moldovan G. Mariana s-au prins în ,,Hora Unirii”, o horă a bucuriei. Prin astfel de activități îi învățăm pe copii să înțeleagă ce este pacea, armonia și mândria de a fi roman.
Prof. Mare Ioana Maria