Supărat că instituția creată pentru a ajuta autoritățile publice să rezolve mai rapid problemele cauzate de contestarea unor licitații blochează defapt activitatea și nu își asumă nicio decizie trimitând de 5 -6 ori actele la reverificare, Radu Moldovan a cerut mai marilor de la București să ia măsuri.
În urmă cu o lună de zile, când premierul Victor Ponta și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea au fost prezenți la Bistrița, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, le-a cerut să găsească soluții legate de activitatea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor care nu face altceva decât să blocheze activitatea autorităților publice și să prelungească licitațiile.
Ieri Agenția care gestionează această activitate a fost desființată.
"Trebuie să găsiți, și profit de acest moment, domnule ministru să vă spun că trebuie găsite soluții cu acest monumental CNSC care am înțeles ca fost creat să sprijine, să reducă timpii pe procedurile de achiziții, dar nu face altceva decât să blocheze și să le prelungească. Și vă mai spun ceva: poate îi rugați să își asume deciziile pe care le iau, nu să ne tot trimită documentele înapoi de 5 - 6 ori, să le reanalizăm că nu le putem reanaliza decât în același mod. Și poate că se decid să ia o decizie dom'le nu ai făcut bine! Nu-i Grigore, că e Vasile! România este în acest moment aproape blocată pentru că nu-și mai asumă nimeni nimic și e foarte greu să faci astăzi administrație, să implementezi proiecte și să contribui la dezvoltarea țării" a declarat Radu Moldovan în urmă cu o lună, la Beclean.
Exact la o lună diferență Guvernul a desființat Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice - ANRMAP pe motiv de... proastă funcționare. Sarcinile instituției vor fi preluate de o nouă agenție care va fi înființată în următoarele 3 luni.
Decizia de desființare a fost luată ieri, printr-o ordonanță de urgență introdusă pe agenda ședinței Guvernului la inițiativa Ministerului Finanțelor.
Guvernanții au ajuns la concluzia că ANRMAP-ul, „în absența unei coordonări susținute și eficientă în domeniul achizițiilor publice poate reprezenta riscuri în ceea ce privește suspendarea plăților”.
ANRMAP s-a înființat în 2005 printr-o ordonanță de urgență și a fost sub directa coordonare a primului ministru.
Noua agenție va funcționa în subordinea Ministerului Finanțelor care trebuie să finalizeze în următoarele 90 de zile modul de organizare și funcționare, structura organizatorică și numărul maxim de posturi al noii agenții. Aceasta va trebui să implementeze politici noi în domeniul achizițiilor publice, să stabilească și se implementeze sistemul de verificare și control al achizițiilor făcute de autoritățile publice dar și monitorizarea eficientei acestui sistem.