La sfarsit de saptamana nu ai voie sa te imbolnavesti! Asta o spun medicii de familie din judet care sambata si duminica nu au program cu pacientii. De curand, Ministrul Sanatatii a elaborat un proiect prin care medicii de familie sa fie obligati sa lucreze non-stop prin infiintarea unor centre de permanenta.
Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, vrea ca romanii sa primeasca asistenta medicala non-stop. Astfel ca, se doreste infiintarea unor centre de permanenta care sa asigure asistenta medicala atat pe timpul noptii cat si la orice ora din week-end.
"Conform proiectului de act normativ, medicii de familie aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate si care isi desfasoara activitatea in localitatile arondate teritorial la centrele de permanenta, sunt obligati sa asigure continuitatea asistentei medicale primare in aceste centre, incepand cu prima zi a saptamanii si pana vineri, intre orele 15.00-08.00h. Si in zilele de sambata si duminica si cu ocazia sarbatorilor legale, serviciul de permanenta se va efectua in intervalul 08.00-08.00h, a doua zi", se arata in proiectul Ministerului Sanatatii.
Bistritenii vor putea fi consultati de medicii de familie si la sfarsit de saptamana. Centrele de permanenta, care ar asigura asistenta medicala la sfarsit de saptamana si in zilele de sarbatori legale, ar putea fi reinfiintate in acest an.
Ministerul Sanatatii a elaborat un proiect de ordonanta prin care medicii de familie vor fi obligati sa munceasca in aceste centre si la sfarsit de saptamana. Daca se vor opune noii legi, atunci vor fi penalizati.
Bistritenii sunt de acord cu noua lege sustinand ca de fiecare data cand se imbolnavesc in week-end nu au cum sa mearga la un doctor de familie ca sa-i prescrie o reteta. Singura modalitate pe care o au este aceea de a apela serviciul de urgenta 112 sau sa mearga la spital.
De cealalta parte a baricadei, medicii de familie considera ca li se cere un lucru abuziv, si ca Ministrul Sanatatii, Attila Cseke ii obliga sa munceasca in acest mod.
"Aceste centre nu sunt o noutate pentru noi. Acestea au mai functionat si in urma cu aproximativ patru ani, dar ministerul si casele de asigurari nu au finantat la vremea respectiva proiectul. Nu spun ca este o idee buna infiintarea acestor centre, insa cu singuranta plata medicilor nu va fi pe masura. Aceste centre functioneaza si la nivel european doar ca in alte tari se castiga lunar in medie 1500 de euro. La felul cum se pune problema, ca vom fi sanctionati de catre casa de asigurari daca nu vom vrea sa prestam astfel de servicii, mi se pare a fi incorecta si ilegala pentru ca nu poti sa obligi pe cineva in afara orelor de program sa presteze o activitate daca el nu doreste acest lucru", a declarat medicul de familie Nicolae Dumitru.
Prin acest proiect se doreste sa se reduca numarul de solicitari la serviciile publice de ambulanta si cresterea capacitatii de interventie a acestor servicii prin deplasarea ambulantelor la cazurile care sunt mai urgente.
In judetul nostru nu exista nici un centru de permanenta in contract cu casele de asigurari de sanatate deoarece au fost putini medici interesati sa presteze astfel de servicii. Cu toate acestea, la Serviciul Judetean de Ambulanta a fost infiintara o noua linie de garda – asistenta medicala la domiciliu care este deservita atat de medicii de familie cat si de medicii de la ambulanta.