Mese imbelsugate cu produse traditionale romanesti! Asta se gaseste in casele bistritenilor de sarbatorile pascale. Doar ca toate aceste mancaruri delicioase, din care nu trebuie sa lipseasca preparatele din carne de miel, scot din buzunarele bistritenilor aproximativ 500 de lei.
Gospodinele au fost intr-o alerta maxima zilele acestea. Au de facut curat in locuinte, de facut cumparaturi, iar mai apoi de preparat mancare pentru ca sarbatoarea pascala sa fie celebrata asa cum se cuvine, iar masa imbelsugata sa fie nelipsita.
Doar ca, pe langa faptul ca s-a depus multa munca si efort, Pastele a mai scos din buzunarele bistritenilor si cateva sute de lei.
Produsele traditionale specifice acestei sarbatori sunt carnea de miel si ouale. Un kilogram de carne de miel costa aproximativ 13 lei, asta in conditiile in care il cumperi viu. Daca mai pui si cheltuielile de abatorizare, kilogramul de carne de miel ajunge sa coste in jur de 30 de lei. Atat este pretul si in magazinele care se ocupa cu comercializarea produselor din carne. Astfel ca, pentru o familie formata din patru membri, doi adulti si doi copii, se scot din buzunare aproximativ 100 de lei doar pentru carnea de miel.
Ouale, mai ales cele vopsite, sunt alte preparate care nu trebuie sa lipseasca din casa fiecarui crestin de sarbatorile pascale. Si cum pretul oualor a crescut in ultima perioada, un cofraj de oua costa aproximativ 30 de lei. Astfel ca, pentru a avea in casa oua vopsite si pentru a le folosi si pentru a prepara mancarea, gospodinele au trebuit sa cumpere cel putin doua cofraje pentru care au mai scos din buzunar aproximativ 60 de lei.
Produsele pentru a prepara aperitivul mai scot din buzunarele bistritenilor cativa zeci de lei. La capitalul branzeturi, kilogramul de cascaval poate fi achizionat la pretul de aproximativ 35 de lei, iar telemeaua se gaseste in magazine la aproximativ 15 lei. Salamurile, in functie de calitate si gust, pot fi cumparate incepand de la pretul de 10 lei si poate ajunge si pana la 50 de lei kilogramul.
Pe mesele bistritenilor, pe langa faptul ca se vor gasi aperitive, ciorbe, friptura de miel si multe alte bunatati, nu trebuie s lipseasca nici desertul, si anume cozonacul si pajiturile. Cozonalul, cu nuca, mac sau rahat, se gaseste pe rafturile magazinelor cu preturi cuprinse intre 7 si 15 lei, pe cand un kilogram de prajituri poate ajunge si pana la 35 de lei.
Fructele si bauturile au si ele un loc de cinste pe masa crestinilor in zilele in care se sarbatoreste Pastele. Si acestea vor goli contul bistritenilor cu cativa zeci de lei..
Facand un calcul simplu, in total, pentru o masa de Paste trebuie platit aproximativ 500 de lei.