Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  55 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Mărişelu se gospodăreşte fără bani de la Guvern!

16/10/2012 13:01:11 Iulia STUPINEAN  
Chiar dacă banii de la Guvern vin tot mai des cu țârâita, comuna Mărișelu din județul Bistrița – Năsăud se dezvoltă de la an la an. Administrația locală de aici a învățat să-și folosească eficient resursele proprii și să nu cadă pradă resemnării.

Administrațiile locale din Bistrița – Năsăud, ca de altfel din mai toată țara se lovesc deseori de problema stopării unor proiecte importante din cauză că fondurile guvernamentale se poticnesc undeva…pe drum. Este și cazul comunei Mărișelu din județul nostru unde există lucrări în derulare începute de mai bine de trei ani. În aceste condiții, primarul comunei, Toma Someșan aflat la cel de-al treilea mandat s-a văzut pus în fața a două situații: fie se spere în continuare că într-o bună zi vor veni banii de la Guvern pentru continuarea obiectivelor începute, fie să scoată bani și din piatră seacă pentru ca Mărișelu să evolueze, nu să stagneze.

Omul aflat la cârma a șapte sate (Mărișelu, Măgurele, Bârla, Sîntioana, Domnești, Jeica și Nețeni) cu peste 2.600 de locuitori a ales însă cea de-a doua variantă: să gestioneze cu grijă veniturile comunei astfel încât din banii adunați, o parte să fie investiți: “Reușim să avem resurse financiare atât din ceea ce colectăm de la populație, cât și din banii care ne vin anual în baza pădurilor grănicerești din județul Suceava pe care le avem în proprietate. Sunt circa 4.000 de ha administrate de Ocoalele Silvice Valea Șieului și Dealu Negru. În funcție de cum merg licitațiile, veniturile noastre pot scădea sau pot crește. De exemplu, anul trecut am încasat numai din păduri 750.000 de lei”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul comunei Mărișelu, Toma Someșan.

Cu acești bani, administrația locală de la Mărișelu poate să continue lucrările aflate de ani buni în stand-by. Un exemplu concret este drumul comunal Măgurele – Jeica întins pe o distanță de 6 km. În anul 2009 au început lucrările aici și de atunci au venit bani de la Guvern doar pentru modernizarea unui singur km. Pentru restul însă, primarul nu se mai bazează pe speranță, ci și-a propus să adune bani și să se apuce de lucru. O situație similară este și cea a străzii principale din satul de reședință Mărișelu, cu un tronson de 1.200 de metri. În acest caz, banii guvernamentali nu au mai ajuns și pentru șanțuri și podețe estimate la circa 100.000 de lei, însă ei vor strânși tot din veniturile proprii ale comunei.

În satul Sîntioana, de un an de zile sunt în desfășurare lucrările de amenajare de poduri și regularizare a pârâului ce brăzdează satul în două. Și aici, primarul și-a propus să adune alți 400.000 de lei pentru a încheia lucrarea. Totodată, în 2012 au început în satul Domnești amenajările la trotuare pentru care administrația locală va cheltui circa 380.000 de lei. Cu toate că sumele de care are nevoie pentru continuarea investițiilor nu sunt deloc de neglijat, primarul din Mărișelu nu se descurajează. Are exemplul anului trecut când a demonstrat că se poate. Atunci s-a realizat în comună o bază sportivă cu teren sintetic pentru practicarea a diverse sporturi, pentru care primăria a alocat peste 400.000 de lei.

Pe lângă necesitatea continuării lucrărilor, administrația locală din Mărișelu are și grija siguranței. Este vorba de achiziționarea în scurt timp a unei autospeciale necesară pentru intervenții în caz de incendii.

“Ne-ar costa cam 70.000 de lei o astfel de investiție. Bineînțeles că mi-am auzit diverse critici vis a vis de treaba asta. Eu îmi doresc sincer să nu trebuiască niciodată să ne folosim de această autospecială. Dar nu e întotdeauna cum vrem noi. Ați văzut ce vrumuri sunt! Și atunci e bine să fim precauți, e bine să fim pregătiți”, a conchis primarul comunei Mărișelu, Toma Someșan.

6577 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro