Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  27 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Mărișelu găzduiește duminică, prima ediție a Simpozionului religios cultural și științific al Văii Șieului!

14/03/2013 13:25:36 Iulia STUPINEAN  
Duminică, 17 martie va avea loc la Căminul Cultural din Mărișelu, Simpozionul religios cultural și științific al Văii Șieului. Evenimentul, aflat la prima ediție va cuprinde o sesiune vastă de comunicări, lansări de carte, precum și momente artistice.

Comuna Mărișelu găzduiește duminică, 17 martie, începând cu ora 14.00, la Căminul Cultural, prima ediție a Simpozionului religios, cultural şi ştiinţific al Văii Șieului. Evenimentul este inițiat și organizat de Protopopiatul Ortodox Bistrița și Parohia Ortodoxă Mărișelu, în colaborare cu Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Societatea Scriitorilor Bistriţeni Conexiuni, Primăria şi Consiliul Local Mărişelu.

Potrivit primarului comunei Mărișelu, Toma Someșan, Simpozionul va fi moderat de preotul Protopop Alexandru Vidican de la Protopopiatul Ortodox din Bistriţa și de preotul paroh Aurelian Poptean, din partea Parohiei Ortodoxe Mărişelu. În program a fost cuprinsă o sesiune de comunicări din domeniul religiei, având ca și temă „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Vor prezenta: preotul Emanuel Vidican, despre „Starea lumii romane înaintea domniei împăratului Constantin”, preotul Siluan de la Mănăstirea Dobric, despre „Împăratul Constantin cel Mare şi Edictul de la Milan”, preotul Marius Avram, despre „Împăratul Constantin şi mama sa Elena în cultul şi iconografia bisericii” și Maica Veronica de la Mănăstirea Dobric, care va vorbi despre „Mănăstirea Dobric sub oblăduirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”.

În domeniul culturii, tema aleasă pentru sesiunea de comunicări este „Viaţa satului oglindită în operele scriitorilor”. Vor face prezentări ample: profesor doctor, Dorel Cosma, despre „Conceptul de folclor şi evoluţia acestuia”, scriitor profesor Elena M. Câmpan, despre „Poezia satului”, scriitorul Menuţ Maximinian, despre „Aculturaţie şi interculturalitate în opera lui George Coşbuc” și profesor doctor Vasile Filip, despre „Sărbătorile tradiţionale ale lunii martie”.

În sfera științificului a fost desemnată ca și temă de discuție, „Biserica şi şcoala, repere fundamentale ale satului tradiţional românesc”. Vor prezenta: profesorul George Ignat, despre „Şcoala românească trecut, prezent şi viitor”, profesor Cornelia Omolea, despre „Biserică şi şcoală, repere fundamentale ale satului tradiţional românesc” și educatoarea Ileana Morari, dezbatere despre „Biserica şi şcoala în lumea preşcolarilor”.

În cadrul Simpozionului au fost incluse și lansări de carte a mai multor scriitori, poeți și prozatori: Victoria Fătu Nalaţiu (fiică a satului Domnești), profesor preot Nicolae Feier (născut la Domnești), preot paroh Aurelian Poptean, profesor doctor Toader Nicoară ( fiu al satului Măgurele) – decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș - Bolyai din Cluj – Napoca, asistent universitar doctor Oana Ruxandra Bode, profesor Ioan Tuns, profesor Dorel Nicoară , Sabina Jelnean ( volum de poezii) și Adelka Kerekeş (volum de poezii).

Sesiunea de comunicări va cuprinde și câteva momente susținute de directorul Centrului Județean pentru Cultură Sălaj, Doina Cociş, despre „Trăsăturile de interior, artă şi meşteşug”, Maria Golban, despre „Cântecul tradiţional – corelare între text şi melodie” și Verginica Pop, care va vorbi despre „Activitatea din comuna Mărişelu în ogorul culturii”.

Simpozionul Religios cultural și științific al Văii Șieului se va încheia cu un spectacol artistic susținut de Ansamblul folcloric „Datina” din Mărişelu și interpreta de muzică populară, Cornelia Ardelean Archiudean. La eveniment sunt așteptați să participe toți cetățenii comunei Mărișelu, interesați de religie, știință și cultură.

5608 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2023 Bistrițeanul.ro