Ziua Naţională a României este un moment propice pentru a cultiva în sufletul copiilor sentimentul dragostei faţă de neam, respectul pentru valorile acestei ţări, unitatea spiritului omenesc într-o lume dezbinată de intrigi şi ură, promovate atât de incisiv de mijloacele audio-vizuale.
Joi, 26 decembrie, printre primii fulgi de nea cazuti anul acesta, am reconstituit atmosfera de la 1 decembrie 1918 organizandu-ne in delegatii si depunand cate o coroana de flori la troita ridicata in parcul din centrul satului Chiochis, in amintirea acelor eroi care au udat hotarele tarii cu propriul sange si am spus o rugaciune drept multumire pentru jertfa lor.
Manifestarile au continuat in Sala Festiva a scolii cu citirea Proclamatiei Unirii aidoma lui Gheorghe Pop de Basesti la Alba Iulia, apoi am expus cele 31 de lucrari realizate de clasa a VI-a si a VIII a cu tema “Personalitatile Unirii“ despre care au spus cateva vorbe Parintele Ioan din localitate, d-na director Marti Iulia si subsemnatul.
Din dorinta de a oferi o alternativa la multitudinea de vedete de carton care tranziteaza spatiul vizual romanesc, am realizat aceasta expozitie cu cei mai reprezentativi intelectuali si oameni politici ai acestei tari de la 1918, oameni care prin devotamentul lor fata de aceasta vatra straveche au pus umarul la unificarea acestei natiuni. I-as enumera pe regele Ferdinand, regina Maria, Ion I.C, Bratianu, Gh.Pop De Basesti, A.Vaida Voievod, Nicolae Iorga, Patriarhul Miron Cristea, Episcopul Iuliu Hossu si multi altii, deveniti adevarate icoane, dar uitati si necunoscuti pentru generatia tanara.
Un imn de slava le-am adus si prin cantecele pe care le-au interpretat copiii, cu inocenta lor specifica.
Un indemn la unitate s-a realizat inclusiv prin meciul de fotbal gandit de prof. Ratiu Petru între scoala din Bozies si cea din Chiochis, prilej cu care toti au iesit victoriosi, dar si prin proiectul d-nei prof Melania Abodi si prof. Bocsa Ovidiu derulat intre scoala noastra si cea din Reteagul marelui folclorist Ioan Pop Reteganul, a carui casa a devenit prilej de intalnire intre copiii celor 2 scoli imbracati in straie populare, asa cum i-ar fi placut marelui folclorist.
La multi ani romanilor de pretutindeni de aici de la Chiochiş!
Prof Daniel Raţiu