„Nu poți să nu lași operatorul economic să aibă o creștere astfel de preț la un anumit produs ca urmare a creșterii unui astfel de nivel minim de salariu pe economie” a susținut ministrul Finanțelor într-o conferință de presă după ce jurnaliștii l-au întrebat dacă se pot face controale întrucât prețurile la lapte și pâine au crescut după 1 iulie.
Majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie cu 75 de lei a lovit direct în buzunarele bistrițenilor! Majoritatea producătorilor locali de pâine, produse de panificație, lapte și produse lactate care aveau angjajați cu salariul minim pe economie au majorat prețurile.
În medie, prețul la pâine și la litrul de lapte a crescut cu 50 de bani. Mărirea salariului minim la 1050 de lei a dus la mărirea prețurilor, producătorii fiind nevoiți să facă această creștere pentru a suporta salariile mărite ale angajaților.
Dacă este sau nu corect sunt slabe șanse să aflăm, ministrul Finanțelor declarând astăzi că „nu poți să nu lași operatorul economic să aibă o creștere astfel de preț la un anumit produs ca urmare a creșterii unui astfel de nivel minim de salariu pe economie”.
„Piața se reglează și singură în anumite situații și aceasta este una dintre acele situații în care piața funcționează ea singură, în sensul că este locul de întâlnire al cererii cu oferta. Statul sigur poate verifica, poate controla acele situații, de creare de monopol dacă are mecanisme și pârtii să o facă. Însă Consilul Concurenței este principala structură care poate acționa în piață pentru a interveni, să spunem la înțelegerile între agenții economici ca să mențină în mod artificial un anumit preț. Eu ca și cumpărător pot decide să cumpăr dintr-un anume loc sau nu. Este decizia mea și cumpărător. Nu îmi convine acel preț, pot merge la un alt magazin. Nu pot să nu lași operatorul economic să aibă o creștere astfel de preț la un anumit produs ca urmare a creșterii unui astfel de nivel minim de salariu pe economie. Repet: cât timp stimulăm și piața speranța este că apare concurența care face ca automat aceste prețuri să scadă. Desigur, trebuie să avem grijă ca acestea să fie la un nivel suportabil pentru agent economic pentru că altfel dispare" a mai completat ministrul Finațelor, Eugen Teodorovici.