Sânzâienele, sărbătoarea Dragostei şi a Soarelui, va fi marcată în această noapte la Maieru. Se vor face focuri de tabără, iar măierenii vor aprinde o roată mare şi o vor rostogoli de pe un deal, ca simbol al soarelui care se scurge odată cu vara către toamnă.Tradiţia spune că în această seară tinerii vor putea afla dacă îşi vor găsi sau nu alesul.
Creştinii ortodocşi, greco-catolici şi cei romano-catolici prăznuiesc mâine una dintre cele mai importante sărbători: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor sub denumirea Dragaica sau Sânzienele.
În mitologia folclorică românească, sânzienele sunt personaje mitice nocturne. Sânzâienele sunt femei frumoase, adevărate preotese ale Soarelui, binevoitoare faţă de om, care ajută la rodirea plantelor, a pomnilor s.a. În noaptea de 23 - 24 iunie, se spune că, Sânzâienele pluteasc deasupra pământului, cântă, dansează, dau rod ogoarelor, întăresc căsătoriile, înmulţesc animalele, păsările sau vindecă boli.
Această sărbătoare este marcată în mai multe localităţi din judeţ, de referinţă fiind însă Maieru. Aici, în această noapte, sătenii de pe Valea Someşului strâng buchete de Sânzâiene şi le aruncă pe acoperişul caselor. Astfel pot afla dacă îşi vor găsi alesul în acest an. Dacă coroniţa va rămâne pe acoperiş, cel care a aruncat-o se va căsători în anul respectiv. Dacă nu, va trebui să mai aştepte până la anul şi să mai încerce încă odată.
Totodată tinerii vor face focuri în diferite zone ale comunelor, pe dealuri,care vor sta aprinse toată noaptea şi peste care vor sări. Măierenii vor da foc şi unei roţi mari care va fi rostogolită de pe un deal. Se spune că sărbătoarea Sânzienelor marcheaza mijlocul verii şi este considerată a fi şi momentul optim pentru culegerea plantelor de leac.