Cei care au scos bani cu grămada din buzunare pentru a plăti taxa de poluare îşi vor primi banii înapoi eşalonat: în 5 ani, dacă acţionează în instanţă. AFLĂ cât la sută din taxă se recuperează într-un an.
Celebra taxă de poluare va ajunge înapoi în buzunarele celor care au plătit-o, dar cu chiu şi vai. Procedura este complicată, iar majoritatea persoanelor renunţă la ea tocmai pentru că birocraţia te face să cheltuieşti mai mult decât ai plătit.
„Referitor la restituirea taxei de poluare, o perioadă nu foarte lungă a fost stopată această situaţie până la apariția normelor. Avem acum procedura prin care se împarte suma totală la 5 ani. O să fie 20 la sută pe an. Normal că noi doar o administrăm”, susține directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Cristian Parasca.
Taxa specială s-a introdus iniţial de statul român prin Legea 343/2006, care a modificat Codul Fiscal, în sensul că începând cu data de 01.01.2007 se aplică taxa auto la înmatricularea vehiculelor aduse din afara României.
Această lege a fost pusă în discuţie şi de Curtea de Justiţiei a Comunităţilor Europene care susţine că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât descurajază importul şi vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României.