În ce privește depozitul de la Tărpiu, investigațiile geotehnice și rapoartele prezentate au arătat că principala problemă a amplasamentului o constituie natura materialelor din terenul de fundare, argile grase cu umflături, materiale ale căror proprietăți mecanice scad în prezența apei, favorizând și pierderi de stabilitate a pantei.
Contractul în valoare de 32.841.486 lei privind construcția depozitului de la Tărpiu a fost câștigat de Iridex Construcții SA. Ulterior, proiectul a fost refăcut și valoarea contractului a fost suplimentată printr-un act adițional, cu 16.119.961 lei, (sumă ce reprezintă 49% din valoarea inițială).
Proiectul refăcut NU a cuprins soluții de consolidare și stabilizare a taluzurilor drumurilor perimetral și nici pentru stabilizarea amplasamentului pentru viitoarele celule 2 și 3 pentru următoarele motive: aceste lucrări NU au făcut obiectul proiectului inițial, chiar dacă aceste lucrări erau necesare pentru proiectul inițial, ele NU mai puteau fi finanțate din proiectul inițial, pentru că se depășea limita admisă privind valorile suplimentare.
În timpul executării lucrărilor după proiectul refăcut, au fost descoperite noi izvoare active și zone instabile în amplasament, care necesitau costuri suplimentare. Iridex și CJ au căzut de acord să fie efectuată “Orice lucrare care este necesară și urgentă pentru siguranța lucrărilor, fie datorită unui incident, unui eveniment imprevizibil, fie datorită altor factori”. Iridex susține că s-au efectuat anumite lucrări ce NU au fost achitate, ulterior.
Lucrările au fost terminate în 30.11.2011, când a fost solicitată recepția și s-a constituit comisia de recepție, dar procesul-verbal a fost semnat abia în 09.05.2012.
Detalii de finețe
Chiar dacă a făcut lucrări de mântuială, compania IRIDEX a intrat în posesia sumelor, în două tranșe: 2.4 milioane de lei (50% din garanție) în ultima zi de mandat a lui Liviu Rusu (18.06.2012) și încă aproximativ 2.4 milioane de lei (diferența de 50%), în mandatul lui Radu Moldovan, chiar de Moș Nicolae (06.12.2012).
Sumele restituite companiei IRIDEX au fost garantate cu scrisori de garanție, astfel: scrisoarea de garanție de retenție monetară nr.171/18.06.2012 pentru suma 2.407.645 lei, reprezentând 50% din suma reținută și o alta în valoare de 1.468.843 lei , depusă la Banca Românească nr.002094010 din 22.01.2010.
BĂTAIE cruntă pentru scrisorile de garanție. Radu Moldovan are la mână IRIDEX-ul
Cum valoarea FINALĂ a contractului a fost 48.961.447 lei, garanția reprezenta 10 la sută din această valoare. Sumele au fost reținute de Consiliul Județean, iar la finalizarea lucrării, IRIDEX a cerut restituirea banilor.
Deși lucrările efectuate de Iridex NU sunt deloc la cel mai înalt standard și sunt probleme grave, aceștia au recuperat INTEGRAL garanția de aproximativ 4.8 milioane de lei CASH.
Cu banii-n sac, IRIDEX vrea să iasă din schema gunoaielor
Avocații companiei explică motivele pentru care vor să-și obțină scrisorile de garanție și anularea contractului pentru depozitul de la Tărpiu, făcut de mântuială:
Reprezentanții mamutului Iridex au solicitat rezilierea contractului nr. 336 din 25.01.2010 și restituirea scrisorilor de garanții bancare și de bună execuție pe care le-au depus la dispoziția Consiliului Județean.
Asta deoarece, în opinia lor, Vitalia NU respectă procedurile pentru manevrarea deșeurilor în zona de descărcare-depozitare, prevăzute în manualul de operare a depozitului.
“Față de motivele invocate considerăm că sumele blocate pentru o garanție care NU mai poate fi acordată din culpa exclusivă a beneficiarului, trebuie DEBLOCATE” susțin juriștii companiei Iridex.
Ce zice Tribunalul BN despre triunghiul amoros IRIDEX-Vitalia-Consiliul Județean
Judecătorii Tribunalului Bistrița-Năsăud au respins acțiunea în contencios-administrativ, formulată de IRIDEX Grup Construcții SRL, motivând astfel:
“În ipoteza admiterii acțiunii de față s-ar ajunge la lipsa autorității contractante de pârghia pe care ar putea-o folosi în remedierea defectelor calitative apărute din vina reclamantei pentru simplul motiv că acesta NU răspunde de afectarea lucrărilor menționate în contract.
Aspectul esențial însușit și recunoscut de ambele părți este acela că perioada de garanție acordată de antreprenor este de 60 de luni, adică 5 ani de la emiterea Certificatului de recepție finală, astfel cum este acesta definit în condițiile contractuale. Certificatul emis de inginer precizează data la care antreprenorul și-a încheiat obligațiile prevăzute în contract, certificat care NU a fost eliberat.
Pornind de la această situație de fapt și față de motivele invocate în susținerea acțiunii introductive – în esență, că NU au fost luate de către beneficiar măsuri de punere în siguranță a lucrării și de delimitare a pagubelor cauzate de alunecările de teren, ceea ce afectează lucrările efectuate de antreprenor, antreprenor care este ținut a executa doar remedierea pe proprie cheltuială a “defectelor calitative apărute din vina sa”, întreaga vină pentru situația detașiată aparține beneficiarului lucrării și operatorului, care NU respectă cerințele de manevrare a deșeurilor, Tribunalul reține că prin pretinderea deblocării sumelor pentru o garanție ce NU mai poate fi acordată din culpa beneficiarului, NU se pot pune în discuție și primi cu succes excepțiile prematurității și lipsei de interes.
Solicitarea de obligare a autorității beneficiare la eliberarea scrisorilor de garanție bancară NU poate fi apreciată ca întemeiată datorită neabsolvirii antreprenorului de obligațiile prevăzute în contract prin emiterea certificatului de recepție finală și expirării perioadei pentru care a fost acordată garanția de bună-execuție, cu-atât mai mult cu cât NU s-a pus problema suportării de către reclamantă a costurilor aferente unor lucrări de remediere care NU ar cădea în sarcina sa.”
Iridex pierde procesul de la Tribunal. Radu Moldovan poate EXECUTA scrisorile și pune punct acestui circ! O va face?
Cele două scrisori de garanție care acoperă doar 70% din suma totală restituită sunt la cheremul lui Radu Molodvan. Teoretic, Consiliul Județean ar putea executata cele două scrisori pentru remedierea lucrărilor de la Tărpiu, (exact ca și-n cazul DJ 151, când s-a executat scrisoarea de garanție a companiei ROMSTRADE). Acest lucru NU s-a întâmplat, deocamdată, dar în acest sens Radu Moldovan dă emoții mahărilor de la IRIDEX.
Tocmai de aceea avocații companiei vor să anuleze contractual cu CJ și dau vina pe cei care operează depozitul de la Tărpiu (Vitalia SA).
IRIDEX e-n procese cu Consiliul Județean, dar între timp a mai umflat un contract de 33 de MILIOANE de lei
Contractul a fost semnat de preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi directorul general adjunct al SC Iridex Group Plastic SRL, Delia Duican, firma care a câştigat licitaţia de achiziţie de echipamente cu montaj şi pubele pentru colectarea deşeurilor în Bistriţa-Năsăud. Valoare:
Valoarea contractului este de 33.9 milioane de lei, preţ care include şi TVA. Durata de execuţie este de cinci luni. În județ vom avea un număr de 212 containere semiîngropate pentru deşeuri mixte, cu un volum de 3 mc. Tot în acest contract vor fi furnizate şi cele aproximativ 82 de mii de pubele, care vor fi atribuite fiecărei familii sau persoane juridice, pentru a putea colecta deşeurile de la fiecare locaţie.
Vitalia merge pe aceeași rețetă și a luat încă un contract-record cu Consiliul Județean: de 50 de MILIOANE de euro!
Pentru colectarea deşeurilor în următorii 8 ani au intrat în cursă firme de calibru din ţară: S.C. SUPERCOM S.R.L. (Bucureşti) şi S.C. ROSAL GRUP S.A. (Bucureşti) , S.C. FINANCIAR URBAN S.R.L (Piteşti), POLARIS M HOLDING S.R.L., în calitate de lider al asocierii formate din S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. şi S.C. URBANA S.A. şi VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU S.A., în calitate de lider al asocierii formate din S.C. VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU S.A., S.C. BRATNER SERVICII ECOLOGICE S.A. şi S.C. FLORICON SALUBRIS S.A.
După lungi contestații, licitaţia a fost câștigată de VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU S.A.
http://www.bistriteanul.ro/vezi-cine-pune-gheara-pe-un-contract-de-50-de-milioane-de-euro-cu-consiliul-judetean-1391374033283.html
S-au TOCAT milioane de euro pe un proiect NEFUNCȚIONAL
Proiectul de gestionare a deșeurilor ascunde lucruri murdare și interese meschine, iar în ecuația banilor europeni sunt implicate instituții publice și companii ce învârt sume fabuloase.
Un lucru este cert: s-au tocat MILIOANE de euro și în continuare proiectul NU este funcțional: abia acum se montează pubele semiîngropate, dar deocamdată locuitorilor județului NU li s-a pus la dispoziție pubele pentru gunoiul menajer, deși acest lucru trebuia să fie prioritar.
Vezi aici detalii: http://bistriteanul.ro/fii-reporter-sa-ne-traiasca-autoritatile-1393794592882.html
Scrisoare de garanție = Document emis de o bancă în care se specifică faptul că un client al băncii deține un anumit instrument financiar transferabil și că banca garantează livrarea instrumentului financiar respectiv.