Consilierii locali au aprobat în urmă cu puţin timp un proiect de hotărâre care prevede lista de investiţii privind contractele cu finanţare europeană care se finalizează în anul 2016. Pe această listă se află două proiecte: Campusul de la Liviu Rebreanu şi Reabilitarea termică a unor locuinţe.
„AMPOR a emis o Instrucţiune care prevede că toate contractele cuprinse în „Lista proiectelor cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate a POR 2007-2013”, vor putea face obiectul unor acte adiţionale de prelungire a duratei acestora, în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor şi indicatorilor şi în vederea asigurării funcţionalităţii din surse proprii ale beneficiarilor (cheltuieli neeligibile în cadrul proiectelor). Întrucât proiectele menţionate anterior au fost incluse pe „Lista proiectelor cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate a POR 2007-2013”, pentru pregătirea Actelor adiţionale de prelungire a duratei contractelor de finanţare, este necesară transmiterea până în data de 14.12.2015 către AMPOR a Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa de aprobare a Listei de investiţii privind contractele cu finanţare europeană care se finalizează în anul 2016 cuprinzând valoarea estimată necesară pentru finalizarea proiectului în anul 2016 din bugetul local al municipiului Bistriţa", se arată în proiectul care a fost astăzi pe masa consilierilor locali.
Pe lista de astăzi se află două proiecte: „Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” şi „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 2”, ambele având ca termen de finalizare data de 30 iunie 2016.
În timpul implementării proiectului de ridicare a Campusului de la Liviu Rebreanu au fost găsite unele necorelări între cererea de finanţare, partea desenată şi devizele de lucrări. De asemenea, pentru că documentaţia tehnico-economică a fost elaborată şi aprobată în anul 2008, au fost necesare o serie de modificări a unor soluţii tehnice prevăzute în proiectul tehnic, precum şi de corelare cu legislaţia nou apărută.
De asemenea, a fost necesară revizuirea proiectului tehnic, care a dus la modificări în devizul şi bugetul proiectului. Acestea au condus la întârzieri şi imposibilitatea realizării lucrărilor fiind constatat astfel riscul de nefinalizare a lucrărilor până la data de 31.12.2015. Pentru a fi finalizată lucrarea a fost nevoie de o suplimentare a fondurilor şi de o prelungire a termenului de finalizare, data limită fiind 30.06.2016. Valoarea estimată a lucrărilor rest de executat este de 17.900.000 lei.
În ceea ce priveşte reabilitarea termică a unor blocuri de locuinţe, obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea eficienţei energetice a 15 blocuri de locuinţe proiectate în perioada 1950-1990, prin reabilitarea termică a unui număr de 1047 apartamente. Până acum au fost finalizate lucrările de reabilitare termică la 9 blocuri, restul de 6 blocuri fiind în curs de execuţie. Din păcate, au fost înregistrate întârzieri în execuţia lucrărilor, astfel încât există riscul nefinalizării tuturor lucrărilor până la data de 31.12.2015.
Drept urmare, proiectul a fost inclus în „Lista proiectelor cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate a POR 2007-2013” aprobată de AMPOR şi care fac obiectul unor acte adiţionale de prelungire a duratei acestora până în data de 30.06.2015, în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor şi indicatorilor şi în vederea asigurării funcţionalităţii din surse proprii ale beneficiarilor (cheltuieli neeligibile în cadrul proiectelor). Valoarea estimată a lucrărilor rest de executat este de 1.982.000 lei.