Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  61 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Lucrarea sculptorului Maxim Dumitraș era amplasată ilegal la intrarea în Sîngeorz-Băi

10/10/2017 12:49:47 Ioana BRADEA  
„Dacă monumentele de for public sunt amplasate fără aviz al Ministerului Culturii și Identității Naționale, ele sunt ca niște lăzi de mere lăsate în drum. Poate veni oricine să le mute unde vrea...”, afirmă șeful Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud, instituție responsabilă de acordarea acestor avize de amplasare.

Alexandru Uiuiu, șeful Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud – instituția care reprezintă în teritoriu Ministerul Culturii și Identității Naționale și totodată cea care se ocupă de acordarea avizelor de amplasare a obiectelor de artă în spațiul public – a confirmat pentru Bistrițeanul.ro că lucrarea amplasată de sculptorul Maxim Dumitraș la intrarea în stațiune nu deținea avizul Ministerului Culturii.

Artistul care conduce Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz a iscat, încă de ieri, un adevărat scandal, comentând pe Facebook faptul că primarul Traian Ogâgău a luat lucrarea și a tăiat-o în bucăți. Mai multe detalii despre acest subiect puteți reciti accesând linkul de mai jos:

Crimă. Urmează pedeapsa...? Primarul Traian Ogâgău a tăiat în bucăți sculptura de la intrarea în Sângeorz-Băi

Este poate un efort administrativ, dar el îți oferă niște garanții: după ce primești avizul Ministerului, în caz de furt, lucrarea dispărută se poate urmări prin Interpol, poți apela la Poliție... Este o mare problemă, am depus un raport și la Prefectură, am sesizat și primăriile, din 120 de monumente de for public existente în Bistrița-Năsăud – doar 20 îndeplinesc condițiile legale de amplasare și dețin aviz din partea Ministerului Culturii pentru amplasament. Nu este vorba de birocrație suplimentară, este o măsură de protecție...!”, a mai spus Alexandru Uiuiu.

Situația este dramatică la nivelul întregului județ, avertizează șeful Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud, care atrage atenția că nici bustul Generalului Grigore Bălan din Blăjeni, nici o parte din monumentele amplasate în Năsăud, Căianul Mic sau Feldru nu au avizul Ministerului Culturii, cum nici monumentele care au fost mutate din parcul municipal din Bistrița în fața blocurilor sau prin alte părți nu au acest aviz. Au aviz de la Ministerul Culturii, în schimb, bustul lui Alexandru Vaida-Voevod și lucrarea din fața Policlinicii.

Asemenea amplasări în afara legalității sunt determinate de grabă și improvizație, dar în domeniul monumentelor care trebuie să dăinuie secole în timp, nu este loc de grabă și improvizație. Te străduiești trei luni, dar ai ulterior certitudinea că lucrarea este protejată de lege...”, precizează Alexandru Uiuiu, șeful Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Pentru ca monumentele de for public să fie legal amplasate, trebuie să rețineți că la sediul Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud de pe Strada G-ral Eremia Grigorescu, nr. 6 se depune un dosar care trebuie să conțină un CV al sculptorului sau realizatorului lucrării, o justificare pentru amplasare și o schiță, un releveu al amplasamentului realizat de un arhitect. Acest dosar este prezentat Comisiei Naționale a Monumentelor de For Public care, în decurs de o lună de zile, oferă avizul necesar pentru amplasarea monumentului conform legii. „După aceea nu se mai poate atinge nimeni de aceste monumente, ele devin inamovibile și intră într-un inventar al monumentelor de for public amplasate în conformitate cu rigorile legii...”, a mai spus Alexandru Uiuiu.

6651 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro