Are doar 26 de ani şi de 4 ani activează în cadrul armatei. La începutul anului a fost în prima ei misiune externă, în Afganistan. „Acolo nu trece o zi fără să te gândeşti că poate e ultima. Iar când te întorci, şti să preţuieşti viaţa şi tot ce ai” spune lt. Andreea Ciurea.
Astăzi au început manifestările cu ocazia Zilei Armate Române. La Colegiul Naţional Andrei Mureşanu a avut loc o expoziţie de poze, echipamente şi armament militar dar şi o întâlnire cu veteranul de război, general brigadă în retragere, Ioan Birişiu, lt. col. Cornel Torea, lt. Andreea Ciurea, maiorul Nicolae Urzică, toţi din cadrul Bataloniului 812 infanterie „Şoimii Carpaţilor”, şi elevul fruntaş Alexandra Cătinean.
„Pe lângă ascultarea discursurilor, elevii au ocazia să şi vizioneze un film despre semnificaţia zilei de 25 octombrie, un scurt clip specific teatrelor de operaţie în Afganistan dar şi un filmuleţ specific cu colegiile militare” a declarat pentru Bistriţeanul.ro ofiţerul cu relaţiile publice din cadrul UM 02110, lt Iulian Dăcămuş.
Astfel, zeci de elevi din clasele VII – VIII şi XI – XII au fost prezenţi în sala de sport unde au ascultat istoria zilei de 25 octombrie, sfaturile date de veteranul de război, mărturiile celor plecaţi în diferite misiuni dar şi mărturii din viaţa de student la Colegiul Militar.
Lt. comandant pluton la Batalion 812 Infanterie Bistriţa, Andreea Ciurea are 26 de ani şi îşi aminteşte că în clasa a VII-a, la şcoală, au primit vizita unui colonel, ceea ce a făcut-o să aleagă o carieră în armată.
„Am ales acest drum deoarece ţin mult la România şi la valorile naţionale şi armata îţi oferă stabilitate şi financiară, şi profesională, iar îmbinată cu viaţa de familie e foarte bine” a spus tânăra.
De la vârsta de 22 de ani activează în armată şi anul acesta a fost plecată în prima ei misiune externă, în Afganistan.
„Am executat în prima parte a anului 2013 o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, împreună cu Batalionul 32 „Scorpionii Galbeni” din Timişoara. A fost o experienţă inedită, specifică pentru cariera pe care am ales-o şi totodată consider că e un nivel de maturizare profesională, necesar în viaţa oricărui militar şi în special în viaţa ofiţerilor” a explicat Andreea.
Ca în fiecare familie din care un membru pleacă în Afganistan, şi în familia Ciurea au fost îngrijorări şi toţi au aşteptat momentul ca Andreea să se întoarcă acasă. Şi ea a aşteptat momentul reîntoarcerii.
„Familia mea a fost îngrijorată, bineînţeles, şi s-au gândit la mine, sper că în fiecare zi, aşa cum m-am gândit şi eu la ei, dar ei au avut încredere în mine şi eu în bunul Dumnezeu şi uite că m-am întors cu bine” a povestit lt. Ciurea.
Totuşi, timpul petrecut în Afganistan au făcut ca ceva să se schimbe în mentalitatea tinerei.
„Dat fiind faptul că mediul din Afganistan este foarte instabil, te gândeşti în fiecare zi că e posibil să nu te mai întorci acasă. Dar totuşi speri! Gândirea pozitivă te ajută. Iar după o astfel de experienţă ţi se schimbă modul de a vedea viaţa. O preţuieşti mai mult şi preţuieşti tot ceea ce ai” a concluzionat lt. Andreea Ciurea.
Chiar dacă nu a fost o experienţă uşoară, tânăra a spus că dacă va mai avea ocazia, cu siguranţă se va întoarce în Afganistan sau va lua parte la orice altă misiune externă.