Situație fără precedent în ultimii 10 ani ai pescuitului sportiv din Bistrița-Năsăud. În urmă cu 5 ani, Agenția Națională pentru Pescuit (ANPA) a organizat o licitație pe bază de punctaj în vederea administrării resurselor acvatice vii de către Asociații. Pâna aici lucrurile par a fi pe un făgaș normal, dar...
În baza O.U.G 23/2008 cu modificările aduse de legea 317/2009, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură a emis autorizații asociațiilor legal constituite și inregistrate in registrul asociațiilor și fundațiilor.
În urmă cu 5 ani ANPA organizează o licitație pe bază de punctaj în vederea administrării resurselor acvatice vii de către Asociații.
Pâna aici lucrurile par a fi pe un făgaș normal, numai că, la finele anului trecut AJVPS acționează în instanța ANPA şi cere îndreptarea unei erori din anul 1988 intre AJVPS și piscicola Cluj. Cum politicul este amestecat în mai toate domeniile de activitate, nici pescuitul sportiv nu a rămas pe dinafară, astfel încât ANPA, acționată în instanța nu-și apără (enoriașii) adică asociațiile și nu se apără pe ea însăși pierzând la Curtea de Apel Cluj.
Precedentul este unul periculos și s-a materializat la Bistrița când pe 30.04.2014 Agenția Naționala pentru Pescuit și Acvacultură a suspendat activitatea Asociațiilor ESOX si LUCIOPERCA care aveau in administrare râul Sieu, pârâul Lechința, respectiv Bistrița Ardeleană, Meleș și Rosua în detrimentul AJVPS-ului Bistrița–Năsăud.
În opinia mea această hotarîre este abuzivă și nefondată, atâta timp cât nu s-a incălcat protocolul dintre ANPA si aceste doua asociații. Ba mai mult decât atât, aceste asociații, în ultimii 5 ani au avut activități laborioase prin acțiuni de ecologizare și populare cu pește. Se vede cu ochiul liber estomparea braconajului piscicol prin controalele derulate în colaborare cu Jandarmeria și Poliția. Iar in ultima perioadă de timp s-a concretizat o buna colaborare și cu Garda de Mediu.
Din păcate toată munca a mii de membri pescari ai celor doua asociații le-a fost confiscată abuziv și investițiile s-au dus pe apa sâmbetei. Contactați – președinții celor doua asociații au declarat că vor contesta hotarârea emisă de ANPA iar, la nevoie, se vor adreesa legiuitorului. Și eu mă regăsesc pintre cei care au incercat să dea o noua înfățișare apelor interioare ale județului nostru, să fie un protector al faunei piscicole, dar din păcate, lucrurile au luat cu totul o altă turnură. Cât despre râul Sieu si celelalte ape nu pot să afirm decât că, în scurt timp, vor deveni raiul braconierilor.
Închei prin a aduce la cunoștința pescarilor că începând cu data de 1mai 2015 se deschide oficial sezonul de pescuit la păstrav indigen, fântânel şi curcubeu pe apele de munte. Rămâne interzis pescuitul lipanului pe intreg anul în curs. Cât despre regimul de pescuit in apele de munte, la nivel național toate sunt administrate de Romsilva.
Marius Rus