Televizoarele, calculatoarele, radiourile şi alte obiecte electrice sau electrocansnice au fost predate de către bistriţeni între 1 mai şi 19 mai în mai multe localităţi din judeţ în cadrul unei campanii de colectare. În total au fost adunate 47 de tone de astfel de deşeuri.
Campania de colectare a deşeurilor electrice şi electronice s-a desfăşurat în Bistriţa-Năsăud între 1 aprilie şi 19 mai.
Media de colectare de la localităţile participante la campanie este de 0,3 kilograme pe cap de locuitor.
Conform directorului Agenţiei Judeţeane pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Ştefan Mureşan, la această competiţie au luat parte 39 de localităţi din judeţ din mediul rural, selectate după numărul de locuitori.
În acest an campania s-a axat mai mult pe mediul rural, dar au participat şi oraşele Năsăud şi Sângeorz-Băi. Fiecare persoană care a predat deşeuri electronice sau electrice a primit şi informaţii despre pericolul pe care îl reprezintă depozitarea necorespunzătoare a acestor deşeuri.
De la cele 39 de localităţi participante la această campanie s-au colectat 47 de tone de deşeuri electrice şi electronice.
Organizatorii acestei campanii atrag atenţia că există şi circuite de colectare ilegală care funcţionează şi există riscul ca oamenii să confunde pe cei care adună ilegal deşeuri electronice cu personalul autorizat.
Primarii comunelor care au adunat cele mai multe deşeuri de acest fel au fost premiaţi astăzi, astfel că localitatea Coşbuc s-a clasat în frunte, cu cele mai multe obiecte adunate, media fiind de 1,2 kilograme de la fiecare locuitor.
Pe locul secund s-a clasat comuna Romuli cu 1,17 kilograme de deşeuri colectate pe cap de locuitor, iar a treia localitate clasată ca şi cantitate de deşeuri colectate este Salva cu o medie de 0,6 kilograme predat de fiecare locuitor.
A patra localitate clasată este Măgura Ilvei, iar Telciu s-a clasat pe locul V în topul celor mai harnici participanţi.
Primarii acestor localităţi au fost recompensaţi de către organizatori cu diverse aparate electronice. Primarii fruntaşi s-au arătat încântaţi de participarea la această campanie, subliniind importanţa colectării obiectelor electrice şi electocasnice într-un cadrul organizat.