Consilierii județeni sunt chemați mâine, într-o ședință urgentă, pentru a aproba un proiect de hotărâre privind dezafectarea unor construcții aflate în domeniul public al județului. E vorba despre fosta fermă zootehnică administrată de spital, terenul fiind al CJ. Autoritățile vor să construiască un bloc pentru medicii care vin să lucreze în spital
După ce zilele trecute Guvernul a aprobat programul privind construcția de locuințe de serviciu pentru funcționarii de la stat, un program inițiat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, autoritățile județene fac demersuri rapide pentru a se număra printre primii beneficiari ai acestui program.
Programul are în vedere construcția de locuințe de serviciu pe baza propunerilor primite de către Agenția Națională pentru Locuințe de la autoritățile administrației publice locale și centrale.
Guvernul a stabilit că sumele necesare finanțării programului se vor asigura de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin bugetele locale, dar și din alte surse.
Beneficiarii programului sunt angajații de la stat „care nu dețin sau nu au deținut individual sau împreună cu soții lor, în proprietate o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea”.
Prin hotărârea de Guvern adoptată zilele trecute, s-a stabilit că locuințele de serviciu construite prin acest program vor fi repartizate personalului propriu al instituțiilor care solicită realizarea acestora și ele nu pot fi vândute.
Pentru a fi printre primii beneficiari ai acestui program, autoritățile din Bistrița-Năsăud s-au mobilizat și, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de mâine a Consiliului Județean se află un proiect de hotărâre privind dezafectarea unor construcții situate în municipiul Bistrița, pe strada Prundului, „ca urmare a încetării uzufructului și interesului public” se arată în proiectul inițiat de președintele CJ, Radu Moldovan.
Totodată, se aprobă și revocarea dreptului de administrare al Spitalului Județean de Urgență Bistrița asupra imobilului și predarea acestuia către Consiliul Județean în termen de două zile de la adoptarea deciziei.
Este vorba despre o serie de construcții care făceau parte din ferma zootehnică administrată o bună perioadă de spital. Clădirea existentă acolo se află într-o stare avansată de degradare. Aici a existat până în 2007 o fermă de porci și oi, dar și o fermă agricolă destinate să suplimenteze norma de hrană a bolnavilor internați.
Pe lângă clădire există și o suprafață de teren de 3300 de metri pătrați, unde autoritățile intenționează să construiască blocul pentru medicii care să lucreze la Spitalul de Urgență din Bistrița-Năsăud.
Consiliul Județean și autoritățile locale așteaptă de mai bine de un an proiectul aprobat de Guvern zilele trecute.
Într-o adresă trimisă către Agenția Națională pentru Locuințe semnată de Consiliul Județean, Prefectura și Primăria municipiului Bistrița, autoritățile locale solicitau ajutorul Agenției Naționale pentru Locuințe pentru a construi o serie de locuințe de serviciu destinate special medicilor.
Terenul a fost identificat pentru a putea fi pus la dispoziția ANL, însă aproape un an de zile eforturile au fost în zadar.
După aprobarea proiectului privind programul de construire de locuințe de serviciu, medicii care vin să lucreze la Bistrița ar putea fi printre primii beneficiari ai acestui program. În ultima perioadă, la spital s-au angajat peste 40 de medici noi.