Cladirea in care functioneaza la acest moment DGASPC BN trebuia sa fie un centru pentru tratarea bolnavilor de Alzheimer. Din cauza ca nu au mai fost bani suficienti pentru terminarea Centrului, angajatii DGASPC si-au mutat birourile in acea cladire. In plus locatarii din vecinatate cer terenul de langa si de sub cladire.
Cladirea de pe strada Sucevei in care functioneaza acum Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud a avut la inceput o alta destinatie. Acolo trebuia sa se infiinteze un centru pentru persoanele care sufera de Alzheimer. Lucrarile au avansat insa in momentul in care trebuiau facute finalizarile, nu au mai fost bani.
Pentru ca cladirea sa nu se dezintegreze si sa ramana in paragina, conducerea Consiliului Judetean dar si cea a DGASPC au considerat ca ar fi benefica mutarea birourilor in cladire.
“Nu mai erau bani pentru a termina lucrarile. Asa ca am hotarat sa mutam birourile in aceasta cladire. A fost un avantaj acest lucru. Inainte aveam birourile in cinci locuri din oras: Piata Mica, Toamnei, Independentei si inca in doua zone. Omul care venea pentru rezolvarea unei probleme avea de umblat cu hartiile de la un birou la altul. Acum le e mai usor: se duc cu hartiile dintr-o camera in alta” a declarat pentru Bistriteanul.ro, directorul DGASPC BN, Margit Moldovan.
Chiar daca s-ar gasi acum ceva fonduri pentru finalizarea cladirii, crearea unui centru Alzheimer in acea zona nu mai este un lucru convenabil. Vecinii din blocurile de pe langa cladirea DGASPC au facut recurs la decizia autoritatilor si acum “se cearta” in instanta cu DGASPC pe motiv ca locul in care este amplasata cladirea apartine acelor din blocuri. Pe langa faptul ca au reusit pana acum sa puna limite la toate colturile cladirii, vecinii doresc sa ia si pamantul pe care e construita cladirea efectiv.
“Sper sa reusim sa castigam in instanta. Cand am primit autorizatia de constructie de la primarie, nu a zis nimeni nimic despre vreun proprietar. Acum, dupa ce cladirea a fost gata, vor terenul” a mai adaugat Margit Moldovan.
Daca instanta va da castig de cauza DGASPC-ului, cladirea va putea fi folosita in continuare pentru birouri. Pentru cazarea bolnavilor insa, trebuie cautata alta solutie.
“Si sa ne ramana cladirea si terenul, locul nu mai e bun pentru un centru. Noi am prevazut sa facem un parculet unde bolnavii sa se poata plimba, o piscina, sa creem conditii pentru cei bolnavi. Acum insa, abia este spatiu de o masina langa cladire. O sa trebuiasca sa gasim alta solutie pentru un centru Alzheimer” a concuzionat Margit Moldovan, directorul DGASPC BN.
In judetul Bistrita-Nasaud sunt peste 60 de persoane care sufera de Alzheimer. Majoritatea se afla in centrul din Beclean. Numarul persoanelor care se imbolnavesc este tot mai mare de la an la an, si mai nou, boala se manifesta la persoane tot mai tinere.
Pentru reabilitarea acestui imobil autoritatile au cheltuit 2 milioane de lei (20 de miliarde) insa, la finalizarea lucrarilor au descoperit ca nu mai exista bani si pentru dotarile noului centru de Alzheimer asa ca, pana la gasirea unei alte solutii, conducerea CJ a preferat sa mute aici birourile Directiei.