Colonia de lilieci care trăieşte în podul bisericii din Prundu Bârgăului încă resimte efectele căldurii, chiar dacă vremea s-a mai răcit în ultima perioadă. Preotul paroh Vasile Turcu spune că disconfortul mamiferelor se va termina odată cu instalarea propriu-zisă a toamnei, când zburătoarele vor căuta alte adăposturi.
În podul bisericii trăiesc aproximativ 1000 de lilieci din specia Myotis myotis. Colonia este formată din femele cu puii lor. Seceta prelungită şi căldura mare din această vară nu a fost deloc pe placul mamiferelor găzduite acolo.
“Am văzut liliecii disperaţi în tot podul bisericii când am urcat. Înainte întodeauna stăteau împreună, chiar dacă acolo este mai cald”, a povestit preotul paroh Vasile Turcu.
Potrivit acestuia, liliecii vor pleca atunci când se va mai răci vremea, cel mai probail în octombrie sau în noiembrie şi vor căuta adăposturi mai potrivite pentru a trece iarna. Aceştia sunt aşteptaţi să poposească în podul bisericii la primăvară, aşa cum se întâmplă de mai mulţi ani.
Pentru ca murdăriile provenite de la zburătoare să nu se infiltreze în pereţi şi să deterioreze pictura din biserică, s-au făcut nişte amenajări speciale printr-un proiect de 50.000 de euro cu bani oferiţi de două fundaţii din Germania.
Preotul spune că liliecii nu deranjează prin prezenţa lor, dar că mai trebuie făcute nişte lucrări pentru ca biserica să nu fie afectată.
“Nemţii şi profesorul de la Cluj au făcut un pod dublu pentru ca pictura să nu fie afectată. Pe viitor ar trebui ca acesta să fie extins peste tot”, a mai precizat preotul.
Liliecii din podul bisericii din Prund trăiesc acolo de mai mulţi ani şi au început să fie cunoscuţi odată cu proiectul finanţat de fundaţiile din Germania, fiind primul de acest fel din ţară.