Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  106 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Leon Jora, sălăuanul deține secretele clopului cu pană de păun de jumătate de secol

01/02/2015 14:28:28 Bianca SARA  
Leon Jora este singurul care mai cunoaște secretele roatelor din pene de păun, unice în țară. De jumătate de secol se ocupă cu asta și la cei 68 de ani ai săi nu pare să fi obosit sau să fie tentat să renunțe la acest meșteșug, pe care nu mai e aproape nimeni dispus să-l învețe.

Pe Leon Jora îl găsim trebăluind în atelierul Virginiei Linul în Salva. Are 68 de ani și de jumătate de secol pune vestitele roate din pene de păun pe clopul care completează costumul popular din Țara Năsăudului. Este singurul din zonă care mai știe secretele clopului cu pană de păun și ar vrea să le transmită și altora, însă nu prea are cui.

„Nu vine nimeni să învețe să așeze penele pe clop. E o muncă migăloasă tare și tinerii se feresc de ea”, ne spune Leon Jora în timp ce trebăluiește cu zor la un astfel de „evantai” din pene de păun.

Leon Jora își amintește că a început ucenicia pe când avea doar 11 ani, „specializându-se” în pieptare. A învățat să prelucreze pielea, să o croiască și mai apoi să o înfrumusețeze cu broderie. A ajuns să facă roate pentru clopul specific Țării Năsăudului datorită comenzilor mari și numeroase pe care le avea meșteșugarul la care se specializase. Astfel, pentru a putea onora comenzile, meșteșugarul apela și la domnul Leon, care a ajuns în timp să le deprindă toate secretele roatelor din pene de păun.

„Obligat forțat a trebuit să învăț și eu să fac. După ce au murit singurii care mai știau face așa ceva, am cam rămas singur prin zonă care se mai ocupă cu d-astea”, completează Leon.

Pentru a realiza o astfel de roată din pene de păun, domnul Leon are nevoie de pene, ață, ceară și o bucată de lemn cioplită. Pe această bucată de lemn se așează penele, care se lipesc cu ceară. Un carton mare care imită forma pe care urmează s-o ia roata îl mai ajută să se ghideze.

Pentru un clop cu două rânduri Leon Jora are nevoie de cel puțin  100 de pene, iar într-unul cu 7 rânduri intră și câte 600-700 de pene. Practic pentru a realiza un clop cu pene de păun cu 7 rânduri trebuie să aduni penele de la 7 păuni. Un clop cu pană de păun necesită două zile de muncă asiduă.

Clopul cu pene de păun se purta inițial în Salva, Mocod și mai apoi în Rebrișoara, Rebra și Coșbuc. Aveau dreptul de a purta clopul cu pană de păun doar feciorii necăsătoriți.

Cei mai mici aveau clopuri cu puține rânduri, în timp ce flăcăii ce se pregăteau de însurătoare aveau clopuri bogate, ce ajungeau și la 7 rânduri. Numărul de rânduri pe care îl avea „evantaiul” era, se pare, direct proporțional cu bogăția familiei din care provenea flăcăul.

Astfel, clopuri cu 6-7 rânduri se întâlneau mai ales la copiii de preot, primar sau învățător, în timp ce cei mai modești se mulțumeau și cu 2-3 rânduri. Adesea, după ce se însurau, feciorii își vindeau clopul, acesta fiind și cel mai scump element din costumul popular năsăudean.

Leon Jora ne mai dezvăluie un lucru interesant despre clopul cu pene de păun, care ne spune multe despre caracterul sălăuanilor și mai ales despre spiritul lor de competiție: „când venea vorba despre clopuri, niciun sacrificiu nu era prea mare pentru ca feciorul modest să aibă o minunăție de clop ce se întâlnea numai la gazde”. Cu alte cuvinte, familiile modeste făceau tot ce puteau pentru ca feciorul să se mândrească cu un clop cu 6-7 rânduri, asta deși condiția materială nu le permitea. 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro