Mii de bistrițeni sunt plecați la muncă, în străinătate... Sute de copii au rămas acasă, în grija bunicilor sau a altor rude. Teoretic, părinții sunt obligați să anunțe cine se ocupă de copil, însă puțini sunt cei care o fac.
Luna octombrie 2013 a adus o nouă lege nr. 257/2013 prin care părinţii care pleacă la muncă în străinătate trebuie să notifice autorităţile şi să desemneze o persoană care să se ocupe de întreţinerea copilului.
Conform legii, notificarea intenţiei de a pleca la muncă peste hotare trebuie făcută la serviciul public de asistenţă socială de la domiciliu cu cel puţin 40 de zile înainte. Totodată, notificarea trebuie să conţină obligatoriu şi persoana desemnată să întreţină copilul pe perioada absenţei părinţilor/tutorelui.
Legea prevede că nerespectarea acestor obligaţii va fi sancţionată cu amenzi de la 500 la 1000 de lei. Cu toate acestea, puțini sunt părinții care au trecut pe la primării pentru a anunța plecarea peste hotare iar controale nu se fac...
„La Primăria Bistrița au venit puține notificări, câteva zeci, prin care suntem informați că unul dintre părinți pleacă în străinătate și că copilul rămâne în grija celuilalt părinte. În cazul în care ambii părinți pleacă în străinătate, au obligația să anunțe Direcția Județeană pentru Protecția Drepturilor Copilului, nu primăria” explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști.
Statisticile oficiale ale Ministerului Muncii arată că peste 83.000 de copii care au cel puţin un părinte plecat să muncească în străinătate, iar circa 24.000 dintre aceştia au rămas acasă fără niciunul dintre părinţi.
La Bistrița, statisticile arată că peste 700 de copii primesc alocații europene, ceea ce înseammă că părinții lor sunt plecați la muncă în străinătate și lucrează legal acolo. Sunt însă mulți alții care nu beneficiază de aceste drepturi părinții aflați peste hotare muncind „la negru”.