Se spune ca jocul popular, expresie a spiritualitatii satului romanesc, declanseaza energii nebanuite in fiinta umana si te inalta spre cer. Sa slujesti 36 de ani scena jocului popular romanesc nu e putin lucru, dar e posibil, unde este dorinta si pasiune, ca in cazul instructorului coregraf al Ansamblului ,,Somesul,, Beclean, Ioachim Lari.
Originar din Salva , o straveche vatra a traditiei populare romanesti, maestrul Lari a vazut intaia oara soarele din satul sau in 16 iunie 1955 in casa morarului Valer si a sotiei sale, Floarea . Despre tatal domniei sale s-a spus ca facea faina cea mai buna de pe Valea Salautei si toata lumea se ducea la Moara lui Chim.. Talentul de jucaus al feciorului morarului este remarcat inca de la 5 ani , si mai apoi in scoala primara si gimnaziala de catre profesorul George Androne.
Dupa absolvirea ciclului gimnazial urmeaza cursurile Scolii Profesionale de Chimie de la Turda pe care o absolva in 1971 cand este angajat al Terapia Cluj. Este si perioada cand debuteaza ca si dansator ala Ansamblurilor “Tulnicul” “UTC-ului” si cel “ Studentesc”din Cluj Napoca .
In 1976 se inscrie la Scoala Populara de Arta din Cluj la sectia coregrafie pe care o absolva in 1980 , dupa care sustine si reuseste la concursul pentru ocuparea postului de dansator al Ansamblului Profesionist “Doina Gorjului” din Tg.Jiu, unde este angajat ca si dansator profesionist vreme de 13 ani .
Alaturi de acest ansamblu efectueaza numeroase turnee in Polonia, Ungaria, URSS, Iugoslavia, , Albania, etc., participa la sute de spectacole in tara , mese festive ale cuplului prezidential, , in recitaluri la “Cantarea Romaniei”, . Aici se casatoreste cu prima sotie alaturi de care are primul sau copil .
Dupa Revolutie, glasul satului natal il cheama acasa la Salva , se iveste apoi un loc vacant de instructor la Casa de Cultura “Radu Saplacan” din Beclean pe care il ocupa din 1992 pana in prezent . O perioada fructuoasa in care isi valorifica toate cunostintele acumulate la ansamblul Profesionist “Doina Gorjului” , invatandu-I la randul sau si pe altii din tainele acestei nobile meserii.
Alaturi de prof.George Harosa, directorul Casei de Cultura si echipa de dansatori si solisti, sustine zeci de spectacole in judet si in tara si,de asemenea, onoreaza invitatiile la tuneele din strainatate : Republica Moldova, Polonia , Ungaria , Belgia , Ungaria, Croatia, Franta, Italia , Turcia, Grecia, Serbia , Cehia etc. unde reprezinta dansul si cantecul popular romanesc cu cinste si mandrie punanad in scena peste 100 de suite de dansuri specifice tuturor zonelor etno-folclorice ale tarii.
Talentul si priceperea domniei sale au inspirat zeci de tineri care au trecut pragul Casei de Cultura sa iubeasca si sa aprecieze dansul popular si totodata sa calce pe urmele maestrului Lari, devenind si ei la randui instructori coregrafi. In viata personala, instructorul Lari a traversat o perioada mai dificila deoarece cea de –a doua sotie, tot dansatoare, a parasit acesta lume cu dor prea devreme , dar i-a lasat ca mangaiere pe Andrei , un tanar talentat intr-ale viorii , absolvent al Liceului de Muzica “Tudor Jarda” din Bistrita si mare iubitor al melosului popular romanesc.
In ceas aniversar, conducerea Casei de Cultura “Radu Saplacan “ din Beclean condusa de Prof. Mariana Harosa Moldovan, , colectivul artistic si Primaria Orasului Beclean ,Primar Nicolae Moldovan, ii ureaza maestrului Lari Ioachim viata lunga si frumoasa , multa sanatate si putere de munca . La multi ani!