Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  73 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Lalele pestriţe, salvate de la dispariţie

13/05/2012 09:45:33 Ioana BRADEA  
Faimoasele şi rarisimele lalele pestriţe nu mai sunt pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, de când s-a găsit pentru ele un custode (Asociaţia Proprietarilor de Pădure Dealul Negru) o duc mult mai bine şi se înmulţesc. Oficial, lalelele pestriţe se întind pe o suprafaţă de 6 hectare. În realitate, acestea sunt răspândite pe o suprafaţă mult mai mare.

Crina Năstase, consilier în cadrul departamentului „Arii Protejate” de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, precizează că de aproape doi ani, de când Pădurea din Şes cu lalele pestriţe a fost dată în custodie – în zonă sunt, parcă, mai puţine gunoaie şi nici copacii nu se mai taie în ritmul dinainte.

Cei de la Protecţia Mediului vizitează în mod regulat zona şi s-au declarat mulţumiţi de felul în care Asociaţia Proprietarilor de Pădure Dealul Negru se ocupă de această arie protejată de interes naţional.

De altfel, asociaţia care a primit în custodie rezervaţia „Pădurea din Şes” de la Orheiul Bistriţei a elaborat deja un plan de management al acestei zone. Până când va fi aprobat de Ministerul Mediului, asociaţia a organizat în rezervaţie o serie de acţiuni de ecologizare şi igienizare cu elevii şcolilor din regiune, dar şi mici lecţii de ştiinţe naturale şi activităţi extra-şcolare.

Prin urmare, nu există niciun pericol de dispariţie a lalelelor pestriţe. Mai mult, acestea s-au răspândit pe o suprafaţă mult mare decât cea cunoscută oficial. Unul dintre obiectivele planului de management al asociaţiei este şi acela de a cartografia întreaga zonă pentru a stabili exact limitele rezervaţiei.

Cu toate că „în acte” este cunoscută sub numele de “Poiana cu narcise de pe şesul Văii Budacului”, planta ocrotită prin lege este laleaua pestriţă, renumită pentru culoarea violacee, cu pete albe. În zonă nu mai există de multă vreme narcise, însă, dintr-un fel de inerţie, numele poienii ne duce încă cu gândul la ele.

Rezervaţia de aproape 80 de hectare este o pădure rară, cu sol negru, îmbibat cu apă până la sfârşitul lunii mai. Aici creşte laleaua pestriţă Fritillaria meleagris. În partea vestică a pădurii, apa din precipitaţii se scurge pe versanţi suficient de încet încât să formeze suprafeţe mlăştinoase. Excesul de umiditate determină o temperatură mai scăzută în sol în perioada de primăvară, favorizând creşterea plantei.

Lalelele pestriţe pot fi identificate cu uşurinţă în perioadele de înflorire, adică la sfârşitul lunii aprilie (ultimele 10 zile) şi începutul lunii mai (primele cinci zile), fie ca exemplare izolate, fie în grupuri, într-o asociaţie vegetală alcătuită din ierburi uscate, rămase din anul precedent.

4669 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro