Pasiunea pentru portul popular a transformat-o pe mocodeanca Silvia Floarea Toth într-o adevărată ambasadoare a tradițiilor și costumului popular din Bistrița-Năsăud și nu numai. După ce hainele tradiționale din Bistrița-Năsăud au putut fi admirate la Roma, Silvia Floarea Toth își duce lada de zestre tocmai în Germania și SUA.
Lada de zestre a mocodencei Silvia Floarea Toth s-a oprit la Munchen zilele acestea, urmând ca de aici să traverseze oceanul și să se oprească tocmai în Statele Unite ale Americii. Prima „escală” a costumelor populare colecționate și îngrijite de Silvia Floarea Toth a fost la Roma, italienii fiind de-a dreptul fascinați de portul național al românilor
„Traversăm oceanul și arătăm lumii ce avem mai frumos: tradiție, culoare, muzică, istorie, frumusețe, tenacitate și foarte multă pasiune. Între 26 noiembrie și 6 decembrie ne vedem în Boston și nu numai”, precizează Cabli Funart, organizatorul acestor evenimente.
Costumele Silviei, care este în egală măsură pasionată de fotografie, au atras atenția celor de la National Geographic, care au poposit la Mocod pentru documentarul „Drumul Iei”.
Cine este Silvia Floarea Toth și cum a ajuns ambasadoarea portului popular
Silvia Floarea Toth are 32 de ani, este din Mocod, și de-a lungul timpului a adunat 36 de costume populare, însumând peste 100 de piese, pe care le-a primit de la bunică, străbunică, mătuși și chiar vecine.
Tânăra nu se vede ca fiind o colecționară, susținând că fiecare familie care se trage dintr-un sat românesc ar trebui să aibă cel puțin un costum popular în casă.
Cea mai veche piesă din colecția Silviei este realizată în perioada 1890-1900.
Inițial, Silvia a atras atenția organizațiilor și instituțiilor responsabile cu promovarea tradițiilor și portului țărănesc tocmai cu fotografiile sale care surprindeau frumusețea satului și portului românesc.