Școala din Tiha Bârgăului a fost prinsă într-un program pilot prin care elevii ar trebui să primescă o masă caldă. Programul nu funcționează însă, așa că 400 de copii nu primesc nici mâncare caldă și nici lapte și corn.
În toamna anului trecut Guvernul a aprobat programul pilot „Masă caldă pentru elevi”, în primă fază fiind incluse 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din țară printre care și școala de la Tiha Bârgăului unde învață peste 400 de elevi din trei localități – Tiha, Mureșenii Bârgăului și Piatra Fântânele. Noul proiect constă în alocarea unui pachet alimentar sau o masă caldă pe zi în limita a 7 lei pentru fiecare beneficiar.
Programul a fost adoptat însă nu și normele de aplicare a acestuia, motiv pentru care nimeni nu a putut spune cum se va derula acesta.
Deși școala a început de 5 luni, a debutat deja și al doilea trimestru, cei peste 400 de elevi de la școala din Tiha Bârgăului ar trebui să primească zilnic o masa caldă. Elevii au fost scoși din programul laptele și cornul după ce școala a fost inclusă în noul proiect pilot care însă un funcționează, așa că micuții nu au primit nici una, nici alta. Șansele să primescă o supă caldă curând nu sunt însă prea mari…
Primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Șut, spune că nu au existat norme de aplicare ale programului, iar la finalul anului primăria a fost anunțată că a primit fonduri pentru a plăti masa.
„Programul nu s-a derulat, așa că nu am avut ce să fac cu acești bani... Anul acesta discuțiile s-au reluat, dar deocamdată nu avem niciun document oficial legat de ce ar trebui făcut – nici de la inspectoratul școlar, nici de la Ministerul Educației. Am înțeles doar că s-a stabilit că autoritățile plătesc masa, dar nimic mai mult”, spune primarul Vasile Șut.
Cum se va derula acest program, cine va face licitația pentru achiziția serviciului, unde vor servi elevii masa – sunt câteva întrebari fără răspuns deocamdată. Școala din Tiha Bârgăului nu are cantină, însă există o sală care ar putea fi transformată în sală de mese. Semestrul doi a început deja de două săptămâni, însă elevii nu au șanse prea curând să beneficieze la școală de o masă caldă.
Inspectorul școlar general Camelia Tabără, spune că programul pilot așteaptă și după finalizarea adoptării bugetului. Există informații legate de modul în care ar trebui să se desfășoare acest program, ISJ a desemant deja și un inspector responsabil, însă toată lumea așteaptă adoptarea bugetului.
Părinții sunt încântați de noul program guvernamental și așteaptă încă răbdători ca acesta să se deruleze.
„Este foarte bine că s-au gândit să schimbe ceva în masa copiilor pe care o primesc la școală. Copiii s-au săturat deja de lapte și corn, mai ales că în cazul nostru toată lumea are o văcuță prin gospodărie așa că laptele de la școală nu prea îi atrage pe copii. În schimb, proiectul cu o masă caldă este foarte binevenit, când va fi să vină... Sperăm doar să nu fie vreo firmă cine știe de pe unde, ci una de aproape, ca mâncarea copiilor să fie bună și caldă, nu să vină de prin sudul țării, cum s-a-ntâmplat acum cu laptele și cornul, să le aducă odată pe săptămână”, spune o mămică.