Încă de ieri specialiştii aduşi de Aquabis la Sângeorz-Băi au început să foreze după apă. Locatarii au mari probleme cu apă după ce din aliba râului Someş a fost escavată o canitate uriaşă de balast, chiar în amonte de staţia Aquabis.
De luni bune la Sângeorz-Băi apa vine numai cu program! Localnicii sunt la capătul răbdării. Conducerea Aquabis a încercat să găsească o soluţie însă până acum nu a reuşit să rezolve problema. Din acest motiv la Sângeorz-Băi au ajuns în urmă cu două zile specialişti care să caute noi surse de apă, noi izvoare care să alimenteze staţia de tratare a apei.
„La Sângeorz-Băi, probleme cu apa au apărut acum doi ani când s-a excavat în albia râului şi s-a luat mult balast depus. Am făcut noi tot felul de improvizaţii, mai mult sau mai puţin tehnice. Am construit nişte diguri ca să ridicăm nivelul apei pe râu. Au dat rezultate dar pentru că este şi secetă şi apă puţină pe râu, ne-a făcut să ajungem iar în faza în care nu avem apă suficientă, suntem undeva la jumătate din necesar. Chiar dacă am mai încercat să facem unele improvizaţii, o nouă lucrare o facem tot provizorie şi nu aş zice că ieşim din iarnă cu aşa ceva…” a explicat directorul Aquabis Ioan Şandru.
Coducerea Aquabis a purtat discuţii cu mai multe firme în domeniu care se ocupă de foraje şi, în cele din urmă s-a apelat la ajutorul unei firme din Oradea.
“Am găsit o firmă din Oradea, şi-au trimis specialiştii să vadă exact ce trebuie făcut şi să intre cu utilajele să foreze. Să vedem, facem o curăţare a puţurilor existente sau va trebui să forăm altele, să vedem la ce distanţă unul de altul şi la adâncime mai mare. Degeaba le curăţăm pe cele pe care le avem acum, dacă nivelul apei în pânza freatică este undeva la limita de jos. Lucrările nu pot să dureze mai mult de două săptămâni, maxim. Totul este să începem acum, repede. Este apă puţină şi dăm apa cu program. Dacă dăm apa ziua la toată lumea, jumătate din Sângeorz nu are apă deloc aşa că închidem noaptea o zonă din Sângeorz ca să aibă ziua cât de cât toţi apă, dar deja e din ce în ce mai puţină apă”, mai spune Ioan Şandru.
Chiar dacă Aquabis s-a plâns în repetate rânduri că firma care exploatează balast la doar câţiva metri de staţia de tratare a apei a creat aceste probleme, nimeni nu a luat niciun fel de măsuri.