Pe un "pui" de ger de minus 10 grade Celsius, parintele Gabriil de la Manastirea Piatra Fantanele a ridicat aseara, crucea de gheata a Bobotezei, chiar langa manastire. A fost ajutat de cativa credinciosi si de maicute.
Gheata a fost adusa din iazul unui localnic. A fost taiata in cateva blocuri care au fost asamblate apoi in forma crucii. Pentru a fi trainic imbinata, crucea a fost udata cu apa si lasata apoi din nou sa “o prinda frigul”. Alaturi a fost ridicata si o masa, tot din gheata, care va folosi astazi la oficierea liturghiei.
Slujba de Boboteaza de astazi va avea loc in jurul acestei cruci de gheata. Crucea va fi sfintita si va ramane in picioare pana se va topi. Credinciosii ortodocsi, catolici si greco-catolici sarbatoresc, astazi Boboteaza, care marcheaza ultima zi din ciclul sarbatorilor de iarna. Sarbatoarea este dedicata purificarii mediului inconjurator, in special sfintirii apelor.
Biserica Ortodoxa celebreaza in aceasta zi botezul lui Iisus in raul Iordan de catre proorocul Ioan Botezatorul, in Biserica Catolica de rit latin sarbatoarea Epifaniei Domnului aminteste de vizita magilor la Pruncul Iisus.
In credinta ortodoxa, sarbatoarea reaminteste de botezul Domnului in apa Iordanului la varsta de 30 de ani, inainte de a pasi in viata publica.
Potrivit traditiei, la Boboteaza se savarseste slujba de sfintire a apelor “Agheasma Mare”, care are semnificatia simbolica de act de regenerare cosmic?. Sarbatoarea Bobotezei a mai primit si numele de sarbatoarea luminilor, pentru ca prin contactul cu apa sfintita crestinii isi asuma o umanitate pozitiva, “prin innoirea Duhului Sfant”, botezul fiind randuiala initierii in crestinism si primirii in Biserica.
Boboteaza are, pe langa intelesurile crestine, trasaturi de mare sarbatoare populara. In ziua Bobotezei, predomina practicile de purificare prin stropire cu Agheasma Mare si de botezare a credinciosilor, la care poporul a adaugat rituri de alungare a spiritelor malefice: spalatul sau scufundarea in apa raurilor si lacurilor, impuscaturile, aprinderea focurilor, afumarea oamenilor, vitelor si gospodariilor.
De Boboteaza se crede ca se deschide cerul si animalele vorbesc si ca oamenii, in ofensiva impotriva spiritelor rele, sunt ajutati de lupi, singurii care vad aceste spirite, le alearga si le sfasie cu dintii.