Implicare fără precedent a autorităților din Bistrița-Năsăud, a oamenilor de afaceri și a localnicilor din Măgura Ilvei pentru ajutorarea copiii și familiile sărmane din Ucraina. Șapte căsuțe nelocuite din sat sunt amenajate în aceste zile pentru a primi la începutul lunii august 10 familii din de refugiați din Ucraina
Proiectul de ajutorare al copiilor din Ucraina, proiectul Radu Grigorovici, se desfășoară sub patronajul scriitorului ucrainean Andrei Kurkov și este derulat de Asociația Vasile Voiculescu din județul Sibiu. La Măgura Ilvei asociația a găsit o deschidere deosebită din partea autorităților locale care vor să ajute refugiații ucrainieni.
„Evenimentele din ultimele luni din Ucraina au distrus baza existenței a numeroase familii din țară, pricinuind traume grave și în rândul copiilor. Acești copii ajunși în restriște în Ucraina au nevoie de ajutor" explică reprezentanții asociației.
"La finalul lunii aprilie a avut loc la Consulatul General al României din Munchen o primă întâlnire consultativa grupului de inițiativă, la inițiativa domnului consul general al României, Anton Niculescu și în prezența consulului general al Ucrainei, Vadym Kostiuk. Cele două consulate au apreciat proiectul ca fiind urgent necesar și și-a afirmat sprijinul deplin în dezvoltarea problemelor rezolvarea problemelor legate de eliberarea în timp a documentelor care să permită beneficiarilor ucrainieni ai proiectului să se deplaseze și să stabilească pe termen lung în România” mai spun reprezentanții asociației.
Deja la Bistrița primi pași extrem de importanți au fost făcuți. Cu sprijinul autorităților, a oamenilor de afaceri și a localnicilor Asociația Vasile Voiculescu vrea să acorde acestor copii, "însoțiți de cei apropiați lor, începând din vara acestui an adăpost, hrană, îngrijire oferte educaționale lor și de muncă astfel încât existența lor să dobândească o perspectivă sigură" mai spun reprezentanții asociației care în comuna Măgura Ilvei, cu ajutorul primarului Valer Avram, vor reuși acest lucru.
Aici au fost identificate mai multe gospodării care momentan sunt nelocuite dar dispun de casă, anexe, teren agricol și sunt dotate într-o bună măsură cu lucrurile necesare traiului pe care proprietarii le pun la dispoziția proiectului pe termen lung.
"Este vorba despre șapte case unde momentan se efectuează o serie de lucrări cu sprijinul agenților economici din zonă și unde la începutul lunii august sunt așteptate să se mute primele familii de refugiați din Ucraina" a declarat pentru Bistrițeanul.ro primarul comunei Măgura Ilvei, Valer Avram.
Din toamnă, copiii vor fi integrați în sistemul de învățământ. Școlarizarea copiilor se va face în primul an în limba ucraineană, după modalitate care va fi convenită împreună cu Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud, la Măgura Ilvei existând școală gimnazială unde autoritățile au stabilit deja să pună la dispoziția copiilor săli de clasă.
Tinerii ucrainieni care sunt deja la liceu vor continua cursurile în localitățile din apropiere după ce vor învăța limba română.
Sursa foto: Pravda.ru