Medicii pot prescrie de astăzi reţete medicale în format electronic. În acest fel, pacienţii îşi pot ridica medicamentele de la farmacie doar cu buletinul.
Noul sistem de eliberare al reţetelor online îşi doreşte să aducă un aport la transparenţa din sistemul sanitar, în special la eliberarea medicamentelor. Reţetele electronice sunt gândite pentru a elimina eventualele fraude precum eliberarea unor medicamente pentru persoane care au murit sau care nici nu s-au prezentat la medic.
Există mai multe versiuni cu privire la perioada în care cele două tipuri de reţete vor funcţiona în paralel, după care cea clasică va deveni istorie. Cert este că cel puţin de o lună, până la 1 iulie, atât pacienţii cât şi medicii au timp să se acomodeze.
Wilhem Szekely, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud spune că într-o primă fază noile reţete vor fi folosite de către medicii de familie şi specialişti. Ulterior, trebuie să se alinieze la noul sistem şi medicii de la policlinică şi spital.
Cu toate că doctorii se bucură că scapă de munţii de hârtii, aceştia sunt conştienţi că sistemul poate claca datorită numărului mare de utilizatori sau a unor problemelor tehnice.
Medicii sunt stimulaţi să prescrie astfel de reţete, astfel că cei care prescriu mai mult de 75 % dintre medicamente în format electronic primesc un bonus de 100 de lei.
Potrivit lui Gabriel Muntean, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bistriţa-Năsăud, pacienţii nu vor fi nevoiţi să se limiteze la o singură farmacie de unde să îşi procure medicamentele. Dacă nu au găsit la o farmacie decât o parte din medicamentele de pe reţetă, restul pot fi achiziţionate de la alta.