De zeci de ani, copiii de pe Valea Ilvelor pornesc, in prima zi de Paste, dis de dimineata, la "cules" de oua rosii. Imbracati in costume populare nou-noute, grupuri de frati si prieteni colinda, duminica dimineata, fiecare gospodarie pentru a anunta traditionalul "Hristos a inviat!".
Pentru duminica, prima zi de Paste, familiile de gospodari adevarati de pe Valea Ilvelor obisnuiau sa roseasca in jur de 200 de oua. Si asta deoarece copiii de pe Ilve pastreaza inca, o traditie veche de zeci de ani: in prima zi de Paste ies sa vesteasca oamenilor din sat minunea sacra a Invierii.
Fiecare copil trebuie sa fie imbracat in costum popular nou, eventual cusut si brodat chiar de mama lui, si trebuie sa incalte pantofi noi. Drept rasplata pentru vestea Invierii, copiii primesc de la gospodari cate un ou rosu si cate o turtita – roz sau galbena.
Ouale se transporta intr-o traistuta pe care copiii o poarta in mana dreapta. In stanga, copiii tin o sfoara lunga, cu o cruciulita de lemn legata in capat, pe care isi insira turtitele in forma de floare (roz sau galbene) cu o gaura in mijloc.
Copiii nu primesc niciodata bani, insa, in ultimii ani, pe langa oul inrosit, gospodarii au cedat si le-au mai daruit copiilor si alt fel de dulciuri – bomboane, ciocolata sau napolitane.
La sfarsitul plimbarii de dimineata, dupa ce treceau pe la toate casele, copiii obisnuiau sa-si socoteasca “prada”, pentru a vedea care dintre ei a adunat mai multe turtite pe sfoara si mai multe oua rosii in traistuta.