Laleaua pestriţă a înflorit de curând şi la Orheiu Bistriţei în faimoasa pădure de stejar. Imediat ce au înflorit lalelele, în pădure au apărut și iubitorii de flori care le culeg în liniște, nederanjați de nimeni. Un iubitor de lalele a fost surprins în "acţiune" de reporterii Bistriţeanul.ro.
Laleaua pestriţă este o specie ocrotită de lege, având o particularitate aparte: înfloreşte doar şapte zile, după care se ofileşte.
Numită în popor floare de şah, ea are denumirea ştiinţifică de „fritillaria meleagris”, fritillus însemnând în limba latină tablă de şah, aluzie la pătrăţelele ordonate, brun-roşcate ale florii.
În urmă cu circa trei ani, „Pădurea de Şes" cu lalele pestriţe a fost dată în custodie Asociaţiei Proprietarilor de Pădure Dealul Negru, care se ocupă de această arie protejată de interes naţional.
În acest sfârşit de săptămână, reporterii Bistriţeanul.ro au surprins aici un bărbat care rupea lalele. Întrebat de ce face asta, ruperea florilor fiind interzisă prin lege, omul nu a putut să ne ofere un motiv plauzibil şi ne-a spus senin că nu e prima dată când o face.
Contactaţi pentru a ne explica dacă sunt sau nu mulţumiţi de felul în care este gestionată respectiva arie protejată, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud spun că pentru a oferi orice fel de informaţii au nevoie de aprobare de la Bucureşti. Că nu pot vorbi cei de la Protecția Mediului nu ne-ar afecta foarte tare dacă în tăcere ar lua măsuri și și-ar face meseria pentru care sunt plătiți. Dar ei tac și nici nu fac, iar cu asta nu putem fi de acord.
Până la ora publicării acestui material nu am reuşit să obţinem o poziţie oficială nici din partea Asociaţiei Proprietarilor de Pădure Dealul Negru, cea care teoretic ar trebui să supravegheze zona şi să nu lase cetăţenii să rupă florile. În consecință, ține de noroc dacă vom mai avea în anii următori lalele pestrițe în aria protejată de nimeni.