Profesorii și părinții din tot județul s-au mobilizat să țină vineri, 12 iunie, ”Lecția de solidaritate!”, prin care copiii implicați voluntar renunță la banii de buzunar și susțin terapia lui Alex, băiețelul din Beclean diagnosticat recent cu leucemie. La liceul din Năsăud, care pregătește dascăli, se ține lecția ”Așa NU!”
Mobilizare fără precedent a tinerilor, părinților și profesorilor din Beclean, Bistrița, Năsăud, Sângeorz-Băi și alte localități mari din județ pentru salvarea unei vieți nevinovate de copil.
Impresionați de diagnosticul crunt primit de un băiețel de nici 9 ani, Alexandru Andrei, unicul fiu al familiei Toma din Beclean, sute de bistrițeni s-au mobilizat să ajute la strângerea uriașei sume de 174.000 euro necesară terapiei (inclusiv transplantul de celule stem) într-o clinică din Germania. S-au creat pagini de Facebook dedicate campaniei - Alex Toma are nevoie de noi, iar tot pe Facebook – Tineri Beclenari duc o luptă neobosită de 8 zile, de când părinții au permis presei să mediatizeze situația disperată în care se află. Beclenarilor li s-au alăturat tinerii voluntari din Năsăud, cei din Bistrița și toți au un singur țel: Uniți să-l salveze pe Alex.
Zilnic se gândesc noi acțiuni prin care să se strângă banii pentru terapia salvatoare și printre acțiunile propuse a fost și ca vineri, 12 iunie, în școlile unde se vor găsi părinți și profesori dispuși, să se țină copiilor Lecția de solidaritate, una din ultimele lecții din acest an școlar. Copiii erau încurajați să renunțe la o parte din micile economii sau la banii de buzunar și să doneze în această zi 5 lei sau orice sumă vor pentru Alex. Ideea a fost îmbrățișată în tot județul și foarte multe școli și-au anunțat implicarea încă de la postarea anunțului pe Facebook.
Surprinzător, deși copii și părinți de la Colegiul Național ”George Coșbuc” din Năsăud și-ar fi dorit să se implice – alăturându-li-se astfel tinerilor din oraș, conducerea școlii a interzis categoric strângerea de fonduri în incinta școlii. Contactat de Bistrițeanul.ro în această dimineață, directorul Dorel Coc (fost deputat în perioada `92-`96 și consilier județean) și-a găsit cu greu cuvintele care să-i scuze decizia și, neavând puterea să-și asume dispoziția, a dat vina pe Consiliul de Administrație al școlii, care ar fi luat această decizie. Ne-a declarat că a permis totuși amplasarea de afișe, iar elevii care vor să doneze n-au decât să o facă în conturile indicate. Cumva, ar vrea să ajute, dar să nu fie prea mare deranjul și faptele bune să nu prindă cumva toți elevii. Ceva nepermis, se pare, în acest colegiu de renume.
Ce n-a înțeles directorul Coc e că o acțiune în masă, concentrată pe o singură zi, ar fi ajutat la strângerea unei sume mai mari și ar fi ușurat efortul celor care vor să doneze și care, este greu de crezut, că pentru 5 lei s-ar fi dus să-i depună la bancă. Culmea este că părinții lui Alex Toma au fost elevi ai acestui liceu, iar solidaritatea năsăudenilor și dorința lor de implicare s-a lovit fix de încăpățânarea directorului.
Ne întrebăm, retoric evident, dacă Consiliul de Administrație și directorul Dorel Coc interzic la fel de vehement strângerea de fonduri ale clasei, ale școlii sau de protocol - că tot vine BAC-ul - sau rigiditatea e numai în cazul acțiunilor umanitare?!
Am fi înțeles dacă directorul personal n-ar fi vrut să doneze, întotdeauna fiind vorba de un gest voluntar în actul donațiilor, dar interzicerea acțiunii este imposibil de înțeles. Copiii și părinții au vrut să facă o faptă bună, să se implice într-o acțiune caritabilă și din puținul fiecăruia să dăruiască unui seamăn aflat la nevoie și, culmea, li se interzice acest lucru. Iar în loc de Lecția de solidaritate, viitorilor dascăli pregătiți aici li se predă lecția ”Așa NU!”
Elevii de la Colegiul Național George Coșbuc din Năsăud pot totuși să țină singuri Lecția de solidaritate și să arate inclusiv directorului Coc că dorința lor de a ajuta e mai mare decât orice decizie nedreaptă și pot dona în urnele amplasate de voluntarii din Năsăud în tot orașul sau în restul școlilor din oraș unde profesorii nu numai că nu au interzis astfel de acțiuni, dar le susțin din tot sufletul.
FOTO: mesagerul.ro