Localnicii din Branistea si Malut se plang ca aproape jumatate din recolta de cirese a fost distrusa de ploi. La Ciresoia, vremea a distrus 20 la suta din recolta.
Criza se simte si in randul ciresarilor. Insa nu din cauza banilor, asa cum ne-am obisnuit, ci din cauza vremii nefavorabile din ultima perioada, care a distrus o buna parte a recoltelor de cirese.
Anul acesta, recolta cireselor a scazut aproape la jumatate fata de anul trecut in localitatea Branistea, dar si in satul Malut.
Din cauza ploilor care s-au abatut in ultima vreme, satenii nu au putut ajunge la copaci sa ii trateze. Oamenii sunt necajiti din cauza vremii si spun ca asa recolta slaba nu au mai avut de multi ani.
Satenii din Ciresoaia sunt mai norocosi fata de cei din Branistea si Malut. Deoarece satul se afla la mai mare altitudine, ciresii nu au avut chiar asa de mult de suferit. In comparatie cu anul precedent, satenii au pierdut din cauza vremii 15 – 20 la suta din recolta.
La Ciresoaia, satenii vand ciresele cu preturi cuprinse intre 4 si 6 lei/kilogram, in functie de soiul fructelor.
Aici exista peste 600 de hectare de livezi, majoritatea fiind cultivate cu ciresi. Satenii obtin, in medie, anual, 700-800 de tone de cirese datorita microclimatului favorabil din zona satului, care face ca pomii sa fie protejati.
Pentru localnicii din aceasta zona vanzarea cireselor reprezinta cea mai importanta sursa de venit. Ei vand zilnic un TIR intreg de cirese, cei mai constanti cumparatori fiind firmele din Ungaria.