Modernizarea României necesită nu doar paşi imediaţi, de politică economică şi reformă instituţională, ci și construirea unui nou model de dezvoltare economică, axat pe pilonii durabili ai competitivității economice, din perspectiva propriilor atuuri şi oportunităţi.
Economia românească pare construită, în continuare, prin şi în jurul bugetului statului.
Trebuie să răsplătim munca şi să stopăm risipa banilor publici către diverse interese de scurtă durată ori populiste.
Pentru ca România să renască, trebuie să renască filosofia lucrului bine făcut, adică munca productivă. Esențială este redefinirea ierarhiei valorilor, adică a ansamblului de norme, reguli, idealuri, interese și atitudini sociale.
Prosperitatea nu poate fi, în esenţă, decât marca liberalismului şi a economiei de piaţă.
ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT se construiește în România oamenilor liberi, care, la rândul său, este România statului de drept.
În viziunea liberalismului, modernizarea României se bazează pe cinci dimensiuni fundamentale:
1) garantarea proprietății;
2) libertatea economică, susținerea inițiativei private şi asigurarea competiţiei corecte.
3) industria competitivă şi agricultura modernă;
4) protejarea avuției naționale;
5) politici și sisteme publice sustenabile.
Liberalismul și politicile economice de dreapta vor conduce la dezvoltarea clasei de mijloc în România, aceasta fiind coloana vertebrală a unei națiuni și cel mai elocvent criteriu de prosperitate a unei societăți. O clasă de mijloc puternică și extinsă este și soluția pentru reducerea dezechilibrelor sociale.
România prosperă nu poate fi decât rezultatul unui model liberal de dezvoltare, ancorat puternic în instituțiile economiei de piață, bazat pe surse sustenabile de dezvoltare, care aduc valoare adăugată, valorifică oportunităţi şi generează avantaje competitive pentru România.
Prioritatea absolută a ROMÂNIEI LUCRULUI BINE FĂCUT trebuie să fie stimularea actorilor economici performanţi, care aşteaptă de la stat un semnal pozitiv, unul în favoarea performanței economice, a iniţiativei private, a unei dezvoltări durabile.
Cea mai importantă probă este aderarea României la zona euro, care trebuie să însemne, pentru anii următori, o adevărată ancoră pentru disciplinarea politicilor economice, pentru predictibilitate și accelerarea creșterii economice.
O creștere economică bazată pe competitivitate va fi o creștere sănătoasă, sustenabilă, care se va vedea nu doar în statistici, ci mai ales în bunăstarea vieții de zi cu zi a oamenilor.
Primul semn de responsabilitate pentru dezvoltarea ROMÂNIEI LUCRULUI BINE FĂCUT este să renunțăm la capcana politicilor prociclice. Pe de o parte, să nu mai facem deficite bugetare în anii de boom economic, pe de altă parte, să nu introducem impozite în anii de criză sau atunci când economia își caută culoarul relansării și al consolidării.
Economia liberală, economia afacerilor: pilonii modelului de dezvoltare
ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT va fi competitivă odată ce vom îmbunătăți calitatea instituțională a mediului de afaceri.
Economia liberală este economia afacerilor, iar soluțiile trebuie căutate în susținerea mediului de afaceri, a capitalului românesc, a întreprinderilor mici și mijlocii.
Performanța economică necesită reguli bune pe termen lung, adică predictibilitate fiscală și legislativă.
Industria și energia trebuie să devină vectori constanți ai competitivității economiei României, prin investiții susținute și mediu concurențial.
ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT înseamnă și agricultură performantă, care necesită de asemenea industrializare, capitalizare și competitivitate.
Industrializarea agriculturii este esențială pentru echilibrarea balanței ocupării forței de muncă.
Absorbția fondurilor europene trebuie să fie prioritatea zero a oricărei guvernări. O economie lipsită de capital este obligată să fructifice șansele dezvoltării durabile cu bani europeni.
Dezvoltarea pieței de capital și a sistemului financiar, în general, este o altă direcție strategică a modelului liberal de dezvoltare, una menită să mobilizeze capitalul investițional și să asigure accesul eficient și facil al investitorilor străini la piața locală.
ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT își va dezvolta infrastructura financiară necesară susținerii IMM-urilor. În ultimă instanță, nu banii sunt problema, ci calitatea politicilor prin care urmărim atragerea lor.
Politica economică trebuie să se facă pentru economie, adică pentru cetățeni.
…pentru România lucrului bine făcut
Klaus Iohannis Președinte