Jumatate din cele 280 de scoli existente in judet nu au paznici deoarece parintii nu isi permit sa ii plateasca, iar statul nu mai aloca bani pentru plata acestora.
Elevii care invata in jumatate din scolile existente in judet pot fi in orice moment victime, chiar in salile de clasa, deoarece nimeni nu monitorizeaza cine intra in unitatile de invatamant. Parintii nu isi permit sa plateasca agenti de paza, asa ca elevilor nu le ramane altceva de facut decat sa aiba grija singuri de ei.
Conform unei statistici existente la nivel de judet, din cele peste 400 de unitati de invatamant existente, 280 sunt scoli care ar trebui pazite, conform legii (n.r. - restul sunt gradinte, case ale corpului didactic etc.), insa putini partinti isi mai pot permite sa plateasca din buzunarul propriu un paznic.
“In ziua de astazi, parintii nu mai au nici siguranta copilului la scoala. Daca anii trecuti, parintii isi permiteau sa plateasca lunar o suma de bani agentilor de paza, anul acesta multi nu mai pot face acest lucru. Salariile au scazut, cheltuielile sunt mari, iar omul de rand nu poate plati agentii de paza la scolile la care copii lor invata”, ne explica directorul unei scoli din judet care a fost nevoit sa renunte din acest an la paza scolii.
Teoretic, primariile fiecarei comune sau oras ar trebui sa suporte cheltuielile pentru protejarea fiecarei unitati de invatamant. Cum prin bugetele locale bate vantul, putine sunt cele care isi permit sa mai asigure protectia elevilor.
Odata ce parintii nu si-au mai permis sa plateasca firme de paza sau persoane autorizate, reprezentantii unitatilor de invatamant au incercat mai multe metode de supraveghere a scolilor. Astfel, au montat sisteme de alarma, monitorizare video sau au optat pentru pazirea scolii pe timp de noapte.
“Din cele 407 de unitati de invatamant care sunt la noi in judet, 280 sunt postuniversitare. Dintre acestea, 137 au paza pe timp de noapte, 53 au sisteme de alarmare si 31 de scoli au sisteme de monitorizare video. Fiecare polistist are in supraveghere o unitate de invatamant. Politistii sunt prezenti in fiecare dimineata si dupa-amiza in zona unitatilor de invatamant pentru ca elevii sa intre si sa iasa in siguranta de la scoala”, au declarat pentru Bistriteanul.ro reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud.
Politistii bistriteni spun ca la ora actuala se incearca o colaborare intre Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Educatiei pentru a se stabili cu exactitate care sunt aspectele de care trebuie sa raspunda politistii si de care trebuie sa raspunda cadrele didactice.