Produsele traditionale sunt la mare cautare in ultima perioada. Bistrita-Nasaud are cinci produse de acest fel si opt unitati de procesare. Din pacate, produsele traditionale sunt doar pe baza de lapte.
Judetul Bistrita-Nasaud a reusit sa obtina atestare din partea Ministerului Agriculturii pentru cinci produse traditionale. Acestea pot fi pregatite in opt unitati de procesare.
“Cununa” produselor traditionale aduna 24 de specialitati. Din pacate, cele opt unitati de procesare din judet produc doar lapte sau derivate din acesta precum telemea, branza de burduf, cascaval sau branza framantata de oaie.
Valentin Mititean, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bistrita-Nasaud sustine ca in judet exista mai multe produse traditonale, doar ca nu sunt atestate.
Acesta incurajeaza fermierii din Bistrita-Nasaud sa faca demersuri pentru a obtine fonduri europene in acest sens, anul trecut Bistrita-Nasaud fiind primul judet din tara ca numar de fermieri care fac agricultura ecologica.