O prevedere legislativă ar putea lăsa județul pentru o perioadă de 6 luni fără linia de gardă asigurată de medicii de la Ambulanță. Din lipsa de personal aceștia ar urma să lucreze numai ziua și să facă o parte de gărzi în weekend iar noaptea urgențele să fie asigurate de medicii de la SMURD.
Criza de medici începe să își facă prezența simțită și în județul nostru. Ani de zile Serviciul Județean de Ambulanță a funcționat la „cote de avarie”, cu un număr mic de medici care au reușit însă să susțină tot sistemul și să ajungă acolo unde a fost nevoie de ei. De mai bine de cinci ani Serviciul Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud încearcă să angajeze doi medici. În zadar însă... Ori de câte ori posturile au fost scoase la concurs nimeni nu s-a prezentat.
Chiar și așa, la cote de avarie, sistemul a funcționat cu cei șase medici – patru dintre ei fiind pe teren zi de zi, ceilalți doi medici fiind managerul instituției și medicul șef.
La începutul lunii martie Serviciul Județean de Ambulanță a mai pierdut un medic care a renunțat la sistemul de urgențe și și-a deschis un cabinet de medicină de familie în Bistrița. În ajutorul celor trei medici rămași să facă teren "a sărit" și medicul șef care timp de două luni a făcut și el gărzi alături de colegii săi.
Luna mai vine cu o nouă lovitură și provocare pentru Serviciul Județean de Ambulanță. Unul dintre cei trei medici rămași trebuie să urmeze un curs de 6 luni pentru a-și obține atestatul de competență în urgență, act obligatoriu pentru continuarea activității pe autospeciala de tip C (destinată urgențelor medicale cu prioritate maximă și transportului medical asistat al pacientului. O astfel de ambulanță este dotată cu echipamente, materiale și medicamente de terapie intensivă iar echipajul este condus obligatoriu de un medic special pregătit).
Situația nu este deloc una fericită pentru Serviciul Județean de Ambulanță care ar putea fi nevoit ca în cele 6 luni cât medicul trebuie să participe la curs să desființeze linia de gardă de noapte.
Conducerea SAJ BN spune că în acest interval medicii de la Ambulanță vor lucra ziua iar „urgențele medicale din timpul nopții vor fi preluate de echipajul medical de Terapie Mobilă Intensivă al SMURD, peste noapte urmând să existe doar un medic pe județ, nu doi ca până acum” explică managerul SAJ Annabella Muzsi. Situația este însă una temporară iar cursul este obligatoriu de urmat.
De cealaltă parte a baricadei, medicul care ar trebui să plece la curs spune că deocamdată nu a primit nicio înștiințare oficială din partea Ministerului că ar trebui să meargă obligatoriu luna acesta la curs, ba mai mult, susține că nu poate lăsa județul fără linia de gardă, atât de importantă pentru bolnavii din județ.
„Știu că există o posibilitate, dată fiind situația în care ne aflăm, cu o derogare de la minister, până se va rezolva problema personalului, să rămân la Bistrița și să îmi continui activitatea, așa cum o fac de zece ani. Știu că și acest curs este obligatoriu dar nu putem periclita viața și sănătatea bistrițenilor” a spus și medicul Ancuța Vitușinschi.
Momentan situația nu are o rezolvare însă până la începutul săptămânii viitoare trebuie găsită o soluție.