Cele trei zile dinaintea zilei invierii au o semnificatie profunda. Multi credinciosi postesc in aceste zile, fara sa manance sau sa bea ceva. Joia, inainte de Paste, credinciosii isi aduc aminte de Cina cea de Taina si de prinderea lui Iisus.
Ziua de Paste sau Ziua Invieriii este precedata de trei zile incarcate de semnificatii. Joi, vineri si sambata dinaintea zilei de Paste sunt zilele in care crestinii isi aduc aminte de chinurile prin care a trecut Iisus si multi aleg sa posteasca, fara sa manance sau sa bea nimic in tot acest timp.
In ziua de joi, credinciosii isi amintesc de ziua cea mare a praznicului, cand Iisus, impreuna cu cei 12 apostoli servesc Cina cea de Taina.
La masa, Iisus le imparte ucenicilor paine si vin, pe care le transforma in trupul si sangele Lui. Totodata, El le spune ca va fi vandut si dat la moarte. Atunci Petru, unul dintre apostoli, intervine si-i spune ca el va merge cu Iisus pana la moarte dar Mantuitorul ii face de cunoscut ca pana va canta cocosul dimineata, se va lepada de trei ori de El.
In timpul cinei, Iuda Iscarioteanul, unul dintre apostoli pleaca de la masa si merge la preotii cei mai de seama si-l vinde pe Iisus pentru 30 de arginti.
Dupa cina, Isus le spala picioarele ucenicilor iar apoi merg toti in Gradina Ghetimani, unde Isus se roaga ca Dumnezeu sa Il ajute sa treaca prin suferinta care ii sta in fata.
Acolo apare Iuda, impreuna cu preotii si soldatii care-l iau pe Isus.
Toti ucenicii fug de frica iar Iisus este dus spre judecata.
In joia dinaintea Pastelui, multi credinciosi se impartasesc cu trupul si sangele Domnului (nafura), alegand totodata sa tina post pana in ziua de Paste.
Saptamana Mare este precum o scara cu sase trepte, pe care se urca spre Inviere. Se inaspreste postul, pe cat este in putinta fiecaruia, pregatind trupul si sufletul. Pentru cei care nu au putut din diverse motive sa tina tot postul, o pot face macar acum, in aceste ultime, dar cele mai importante zile.