In Joia Mare se aminteste de spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda. Cele trei zile dinaintea invierii au o semnificatie profunda. Multi credinciosi postesc in aceste zile, fara mancare si apa.
In ziua de joi, credinciosii isi amintesc de ziua cea mare a praznicului, cand Iisus, impreuna cu cei 12 apostoli servesc Cina cea de Taina. La masa, Iisus le imparte ucenicilor paine si vin, care simbolizeaza trupul si sangele Lui. Totodata, El le spune ca va fi vandut si „dat la moarte”. Atunci Petru, unul dintre apostoli, intervine si-i spune ca el va merge alaturi de fiul lui Dumnezeu pana la moarte. Mantuitorul ii spune insa ca pana va canta cocosul in zorii zilei, se va lepada de trei ori de El.
In timpul cinei, Iuda Iscarioteanul, unul dintre apostoli pleaca de la masa si merge la preotii cei mai de seama si-l vinde pe Iisus pentru 30 de arginti. Dupa cina, Iisus le spala picioarele ucenicilor iar apoi merg toti in Gradina Ghetimani, unde Iisus se roaga ca Dumnezeu sa Il ajute sa treaca prin suferinta care ii sta in fata. Acolo apare Iuda, impreuna cu preotii si soldatii care-l iau pe Iisus. Toti ucenicii fug de frica, iar Iisus este dus spre judecata.
In joia dinaintea Pastelui, multi credinciosi se impartasesc cu trupul si sangele Domnului (nafura), alegand totodata sa tina post negru pana in ziua de Paste. Joia Mare este cunoscuta in cultura populara actuala ca ziua in care se inrosesc ouale. Traditia spune ca daca ouale sunt inrostite sau impistrite in aceasta zi, nu se strica tot anul.