Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  148 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Jocul, cântecul și obiceiurile străvechi s-au împletit armonios în “Horă la Rotunda”!

05/08/2013 13:04:05 Iulia STUPINEAN  
Un spectacol de culoare, tradiție și folclor autentic! De asta au avut parte, cei peste două mii de oameni care au urcat duminică în Pasul Rotunda, la granița Munților Rodnei cu Suhard! Manifestarea a fost organizată și în acest an de administrațiile comunelor Șanț, Măgura Ilvei (din Bistrița-Năsăud) și Cîrlibaba din Suceava.

Și în acest an, primarii Ioan Szabo, Valer Avram și Gabriel Danciu și-au dat mâna pentru organizarea Festivalului Interjudețean al Jocului și Tradițiilor Populare “Hora la Rotunda”. Serbarea câmpenească ajunsă la cea de-a V-a ediție a avut loc duminică, 4 august, în Pasul Rotunda, la o altitudine de 1.284 de metri. Încă de la orele amiezii, sute de localnici din Șanț, Măgura Ilvei, Ilva Mare, Rodna, Maieru, Sângeorz-Băi și Cîrlibaba au urcat în Pasul Rotunda pentru a se bucura de o zi frumoasă și un spectacol pe cinste, care pune în valoare folclorul autentic din Bistița-Năsăud și Suceava.

Festivalul din acest an a debutat cu spectacolul “La Izvor de Cânt și Dor” susținut de Ansamblul “Dorna Dorului” din Vatra Dornei, formație artistică care a bucurat publicul prezent cu suitele de dansuri din program: Hora Mare din Bucovina, Hora de pe Valea Bistriței, Jocul din Ardeal-Sucitoarele și Dansul Țigănesc. Au urcat pe scenă și soliștii vocali: Gheorghe Matei, Cornelia Lupașcu Hariuc, Daiana Ivașcu, Camelia Lucescu, Mădălina Candrea și Petrolena Coca.

Șănțenii au ținut și ei publicul aproape de scenă, cu presațiile deosebite ale artiștilor din Ansamblul Folocloric “Izvorul Someșului”, structurat pe două categorii de vârstă: copii și tineri. Ansamblul a fost alcătuit și instruit cu sprijinul primarului comunei Șanț, Ioan Szabo, cel care se ocupă în mod special de coordonarea acestuia, aducând doi instructori profesioniști de dansuri populare: Marius Andron și Claudiu Pomană. Dacă grupa a III-a a acestui ansamblu s-a lansat oficial la Hora Someșană în luna mai a acestui an, grupele I și II s-au făcut cunoscute prin prestațiile lor, duminică, la “Hora la Rotunda”. Artiștii de la Șanț au prezentat un frumos Tablou de Deschidere din Bistrița-Năsăud, un Joc de pe Șieu (susținut de Grupa I – copii), un Dans de pe Valea Șieului (grupa de începători), Joc Popular de pe Someș (susținut de Grupa a II –a copii), Dans de pe Someș (cu grupa III de tineri), o demonstrație de Dans de pe Câmpie cu prestațiile celor doi instructori - Marius și Claudiu, dar și un moment orchestral deosebit. De la Șanț au urcat pe scenă soliștii vocali: Victoria Moisil, Lucreția Pomohaci, Dănilă Filipoi și Viorica Hojda. Însă cel mai frumos moment al șănțenilor fost Obiceiul de Nuntă, răsplătit cu multe aplauze.

“Obiceiul de nuntă am reușit să îl pregătim în doar două săptămâni și ne bucurăm că a ieșit tare bine și frumos. Tot Festivalul din acest an a fost o reușită și s-a văzut asta prin numărul mare de participanți care au venit să ne fie alături la “Hora la Rotunda”. Suntem tare mândri că putem să promovăm astfel ce avem noi mai frumos: tradițiile, portul, dansul și cântecul popular românesc”, spune despre eveniment, primarul comunei Șanț, Ioan Szabo.

Comuna Cîrlibaba a fost reprezentată cu fală de Ansamblul “Bujorul de Munte”, înființat în 2007 sub îndrumarea profesoarei Viorica Arsene. Artiștii din Suceava au venit pe scenă cu un program variat de dansuri bucovinene, un dans uncrainean și unul germen, precum și cu interpretări deosebite ale solistelor: Maria Starciuc, Mihaela Trisciuc, Elisabeta Olexciuc, Elisa Hechelciuc și Simona Habur. Măgura Ilvei a intrat în "Horă la Rotunda" cu Grupul Vocal “Măgureanul”, coordonat de profesoara Lucreția Ruști și de primarul Valer Avram, dar și cu solista Iulia Pleșcan care a promovat cu succes, doina.

Pe lângă artiștii celor trei comune organizatoare, au fost invitate să participle la “Hora la Rotunda” din acest an și formații din zonele învecinate. Astfel, de la Maieru a urcat pe scenă Ansamblul “Cununa Someșană”. Acesta a fost înființat în anul 1970, cu o stagnare de câțiva ani buni și reînființat în forță în 2012, sub conducerea primarului Vasile Dumitru, cu scopul de a valorifica tradiția Văii Someșului și a Transilvaniei, în general. Artiștiștii de la Maieru au venit cu o suită de Jocuri din zona Codru și Obiceiul de Cătănie – “Gată mamă cufăru”, în coregrafia lui Adrian Salvan. Din partea măierenilor au încântat publicul, soliștii vocali Alexandra Buburuzan și Silviu Avram.

Un alt ansamblul prezent duminică în Pasul Rotunda a fost și “Păunița” al Casei Orășenești de Cultură din Sângeorz – Băi care a avut în program o suită de Dansuri din Bistrița – Năsăud, un Dans din Țara Oașului și două momente susținute de solistele Maria și Melinda Brumă. “Hora la Rotunda”din acest an s-a încheiat cu prestația deosebită a Ansamblului “Cununița” din Ilva Mare, ansamblu reînființat în urmă cu trei luni, sub coordonarea instructorului coregraf Marius Muntean de la Cercul Militar Județean Bistrița – Năsăud. Artiștii de aici au venit la Rotunda cu un Obicei de Toamnă –“Descântatul la Cunună” și o suită de Dansuri Populare de pe Valea Someșului.

Nelipsite din peisaj în Pasul Rotunda au fost și în 2013, tarabele micilor comercianți, locurile de relaxare și spațiile de joacă pentru copii.

10272 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro